Una plataforma demana unir el sobiranisme al voltant del procés constituent

"El debat constituent acull més gent que el de la independència", afirma Jaume López de "Reinicia Catalunya"

El portaveu d'aquesta iniciativa apel·la a la CUP i a Catalunya Sí que es Pot

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

El portaveu de la plataforma d'entitats "Reinicia Catalunya", Jaume López, ha proposat avui que la posada en marxa d'un procés constituent per elaborar una Constitució catalana pot exercir de catalitzador de les diferents veus del sobiranisme. En una conferència a la seu de CatDem, la fundació de CDC, López ha afirmat que "el debat constituent acull més gent que no pas el debat sobre la independència" i permet "una mica més de transversalitat".

López fins i tot ha invocat l'apel·lació reiterada de la CUP a la República catalana i ha proposat "parlar més de la república que no pas de la independència, com insisteix aquests dies la CUP". "No és un secret que el programa de Catalunya Sí que es Pot hi hagi una frase com la següent “un procés constituent propi fonamentat en la plena sobirania del poble català com a subjecte col·lectiu que pot decidir el seu futur i que no estigui subordinat ni sigui subaltern a cap altre marc”, ha afegit el portaveu de Reinicia Catalunya.

“Per fer un país nou, des del principi cal fer-lo millor, fem un procés constituent de qualitat i trobem-nos tots allà”, ha proposat el portaveu de Reinicia Catalunya.

PROCÉS PARTICIPATIU

Jaume López ha posat com a exemple processos participatius a Islàndia i Irlanda amb una forta participació de ciutadans anònims al costat dels representants polítics. El procés “ha de ser qualsevol cosa menys una comissió parlamentària tancada” i ha d'estar pensat per a la participació ciutadana. “Això és rellevant quan els partits no passen pel seu millor moment per certa crisi de legitimitat en algun dels partits”, ha apuntat el portaveu de Reinicia Catalunya.

Notícies relacionades

"EL PROCÉS NO S'ATURA"

Per la seva part, l'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, ha assegurat que el procés sobiranista es manté. "el procés no s'atura, segueix ferm on ha de ser ferm”, ha afirmat, i ha assegurat pel que fa al procés constituent que "en la primera fase, que no esperarà cap acord per posar-se en marxa, es tracta de facilitar i dinamitzar la participació ciutadana".