PROCÉS JUDICIAL PER PRESUMPTE BLANQUEIG DE DINERS

Pujol júnior va reconèixer que uns fons a Andorra eren del seu pare

El primogènit va firmar un document el mateix dia que va obrir el compte a la Banca Reig

L'expresident de la Generalitat va fer un manuscrit de reconeixement mesos després

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA / MARGARITA BATALLAS / MADRID

Jordi Pujol Ferrusola va firmar un document el mateix dia en què va obrir un compte corrent a la Banca Reig d’Andorra, l’any 2000, en el qual assegurava que ell no era el propietari dels fons que s’hi ingressaven, sinó que ho era el seu pare, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley, segons es desprèn de la comissió rogatòria remesa pel principat al jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga el presumpte blanqueig de diners dels fills del clan.

El magistrat posa en dubte en diverses interlocutòries a què ha tingut accés EL PERIÓDICO la versió de l’expresident Jordi Pujol i Soley en el sentit que els diners amagats per la seva família a Andorra procedien d’un llegat del seu pare.

DEFUNCIÓ

Fins ara es tenia coneixement que l’expresident de la Generalitat va redactar un manuscrit, datat el 4 de maig del 2001, en què afirmava que era el propietari d’aquest compte corrent a la Banca Reig (el número 63.810) i declara que, en cas de defunció, tots els fons que hi hagi han de passar a la seva dona, Marta Ferrusola i Lladós. No obstant, les autoritats andorranes han aportat a l’Audiència Nacional un segon document firmat pel primogènit un any abans sobre el mateix dipòsit, el primer ingrés del qual va ser d’1,8 milions d’euros, segons el procés judicial en el qual figura UPD com l’únic partit que exerceix l’acusació particular.

La família Pujol sosté que el reconeixement per part de l’expresident que la suma dipositada a la Banca Reig era seva era un estratagema de Jordi Pujol Ferrusola perquè l’exdona d’aquest, Mercè Gironès, no li reclamés una part dels diners d’aquest compte a causa de la seva separació. El primogènit i Gironès s’havien separat a mitjans del 1997.

Notícies relacionades

Dos anys i mig després, la parella va anunciar una reconciliació, però Gironès va posar com a condició, segons l’entorn de la família Pujol, que el fill del fundador de CDC li passés comptes dels diners que tenia a Andorra. «Per deixar-li constància que del compte de la Banca Reig no es podia emportar diners, es va enviar a Andorra el manuscrit de Jordi Pujol i Soley», van afirmar aquest dimarts fonts pròximes a l’exmandatari. Els investigadors dubten de la versió de la defensa. El compte va ser buidat el 30 de desembre del 2010.

Anys després, l’exdona de Jordi Pujol júnior va entregar a la seva antiga parella un xec de 2.050.000 euros el 14 de febrer del 2014, dia de sant Valentí, per extingir el condomini que tots dos posseïen sobre una vivenda situada al carrer de Moneders de Barcelona, on viu ella. Les interlocutòries del jutge destaquen que, des del 1992, Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona han sigut titulars de diversos comptes bancaris a Andorra. Un alt percentatge dels seus fons s’ingressaven en efectiu, dels quals se’n «desconeix l’origen», assenyala el magistrat. Els diners, segons les diligències judicials, van ser distribuïts entre els germans. La segona de la saga, Marta Pujol Ferrusola, ha abandonat aquest dimarts el seu càrrec d’arquitecta municipal a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt (Maresme), que ocupava sense haver passat pel preceptiu concurs públic.