UN CLAN ACORRALAT

El jutge considera un "mer relat" la versió del llegat de Pujol

De la Mata sosté que la tesi no es correspon amb els moviments dels comptes de la família a Andorra

2
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata considera un "mer relat" la justificació de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que la seva fortuna oculta a Andorra procedeix d'una herència, davant els indicis que els comptes de la família es van nodrir de comissions il·legals repartides pel primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. Així ho sosté el magistrat en diverses sentències del sumari en què després de detallar els moviments econòmics de la família al principat i conclou que la versió del llegat "no s'ajusta amb les dades ara acreditades".

De la Mata adverteix que als comptes corrents a Andorra a nom de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès figuren "multitud d'abonaments en efectiu d'origen desconegut, que no poden assimilar-se a una activitat legal", així com transferències o traspassos que en alguns casos "es relacionarien amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic a Catalunya".

A partir de les dades obtingudes de les autoritats andorranes, el jutge detalla que els abonaments en efectiu d'origen desconegut que van moure els comptes del primogènit dels Pujol i la seva exdona s'eleven a 31,8 milions d'euros, en diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys.

INTERESSOS EMPRESARIALS

A més, els comptes de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exparella també van rebre transferències, moltes d'elles per part de persones amb interessos empresarials a Catalunya, per valor de 19.111.236 euros. "Amb els anteriors capitals s'han pogut reconstruir parcialment el finançament de diverses inversions per part de Jordi Pujol Ferrusola a l'estranger amb diner negre", sosté el magistrat, que també apunta indicis que part dels capitals situats en jurisdiccions 'off-shore' "es van derivar per al finançament d'activitats polítiques".

El magistrat remarca que, després que es produïssin aquests abonaments "sospitosos", Jordi Pujol Ferrusola ordenava de forma "immediata" que es realitzessin traspassos als comptes a Andorra dels seus germans OleguerOriolJosepPereMireia i Marta, "tots ells titulars de comptes en aquesta jurisdicció". "Aquests moviments afectaven el compte titulat per la seva mare, Marta Ferrusola, també beneficiària d'algun d'aquests repartiments", remarca el jutge.

Segons el magistrat, part d'aquestes fons van ser distribuïts per Jordi Pujol Ferrusola entre tots els seus germans i la seva mare "en quantitats iguals o similars i simultàniament, de la qual cosa tampoc consta acreditada cap raó per fer-ho".

LLEGAT IRREAL

Davant les dades reunides a través de la comissió rogatòria, el jutge dedueix, en relació amb la versió de l'expresident que la seva fortuna a Andorra procedia d'una herència del seu pare, Florenci, que "no consta la realitat del llegat mateix tret per les manifestacions de Pujol Soley".

"El comunicat referit és en si mateix un mer relat, sense contingut determinant, ja que d'una altra manera contindria dades tals com la quantitat del llegat, el lloc estranger on estaven aquests fons, etc... acompanyat de documentació que corrobori tals afirmacions", insisteix. Per De la Mata, les explicacions públiques donades pels Pujol "no semblen ajustar-se als moviments" dels seus comptes corrents a Andorra.

El magistrat sosté que quan es van reforçar els sistemes de prevenció de blanqueig de capitals, intensificant-se sobre el control de l'ús de diners en efectiu, els Pujol, especialment el primogènit, van començar a utilitzar "societats instrumentals", per "al cobrament de les comissions il·lícites, perquè a més aquestes eren més senzilles de generar per als pagadors".

"MOVIMENTS INGENTS"

Notícies relacionades

Segons el jutge, a través d'aquesta metodologia d'usar societats instrumentals s'han pogut individualitzar operatives "en què els membres de la família Pujol Ferrusola semblen repartir-se comissions", a través de societats com Drago Real (Oleguer Pujol), Iniciatives Marketin (Jordi) i Blau Consultoria (Pere).

A l'analitzar els comptes d'Andorra de Jordi Pujol júnior, el jutge detecta "moviments ingents de sortida de diners" a diversos països, alguns d'ells paradisos fiscals o territoris 'off-shore', com Panamà, Suïssa, Liechtenstein, Luxemburg, Suïssa, Uruguai o Illes Verges.