L'ONZENA LEGISLATURA

Carme Forcadell ja és presidenta del Parlament gràcies als vots de JxSí i la CUP

La diputada independentista obté el lloc pel suport de les dues forces sobiranistes i cinc diputats més

La nova presidenta del Parlament és Carmen Forcadell.  / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

Carme Forcadell ja és presidenta del Parlament de Catalunya. Ho és gràcies sobretot a l'aliança forjada per Junts pel Sí i la CUP en la primera votació de la nova legislatura després de les eleccions del 27-S. Els vots dels dos grups sobiranistes (62 + 10) i de cinc diputats més han sumat la majoria absoluta necessària per designar la primera dirigent de la Mesa i, per tant, de la Cámara. 

Notícies relacionades

El resultat no ha sigut unànime. Forcadell ha sigut escollida presidenta del Parlament per 77 vots a favor, 57 en blanc i un de nul. El sentit de la papereta és secret, però tenint en compte que tant el PSC com el PPC i Ciutadans han criticat la idoneïtat que l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana presideixi el Parlament, el més plausible és que els cinc diputats que s'han sumat a Junts pel Sí i la CUP per recolzar-la pertanyin al grup de Catalunya Sí que es Pot.

Si els partits que s'oposen a la presidència de Forcadell han votat en blanc és perquè en aquesta elecció no es pot optar pel no. O es vota en blanc o es proposa un candidat alternatiu, cosa que hauria necessitat un nom de consens que aquests quatre grups de l'oposició no estaven amb la idea de designar.