Anar al contingut

Balanç de l'operació 'Petrum' contra el finançament il·legal de CDC

El nombre de detinguts suma un càrrec de la Generalitat, tres membres de CDC i sis empresaris del sector de la construcció

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres en la tercera fase de l'operació Petrum el tresorer de CDC, Andreu Viloca; el secretari del patronat de la fundació Catdem i exgerent de CDCCarles del Pozo, una administrativa del partit i el director general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell. Han sigut detinguts també sis empresaris del sector de la construcció: Jordi Soler (Grup Soler), Xavier Tauler (Copisa), Antonio García Bragado (Tec 4), José Luis Romero (Rogasa), Josep Manel Bassols (Oproler Barcelona) i Sergio Lerma (Oproler Madrid).

En l'operació s'ha registrat la seu de CDC al carrer de Còrsega, el Consorci d'Educació de Barcelona, els ajuntaments de Sant Fruitós de Bages (Barcelona) i Olot (Girona), les seus de les firmes mercantils i la d'Urbaser. També una desena de domicilis.

DELICTES

La Fiscalia Anticorrupció atribueix a Viloca un total de sis delictes relacionats amb la corrupció que són els de suborn, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, tràfic d'influències, alteració de preus en concursos o subhastes públiques i blanqueig de capitals. L'operació d'aquest dimecres ha arribat després que al juliol la Guàrdia Civil arrestés el conseller delegat de l'empresa Teyco, Jordi Sumarroca, i que a finals d'agost registrés la seu central del partit en una investigació pel presumpte cobrament de comissions a canvi d'obra pública en el marc de l'anomenada operació Petrum.

Durant el registre del despatx de Sumarroca, la Guàrdia Civil va trobar a la caixa forta un document amb el logotip de la seva empresa, Teyco, que conté xifres manuscrites que els investigadors sospiten que es podrien correspondre amb el percentatge del 3% que podria haver cobrat el partit en diverses concessions d'obres públiques a través de la seva fundació afí, Catdem.

CDC considera que aquest document no indica en cap cas el cobrament de comissions perquè no hi surt enlloc el nom del partit, defensa que totes les donacions que el partit admet que va rebre de Teyco van ser legals i creu que l'operació policial està dirigida a fer mal al partit.

DENÚNCIA DE TORREDEMBARRA

Tot arrencava d'una denúncia d'una regidora d'ERC a Torredembarra (Tarragona) el 2012 per presumptes 'pactes' entre Teyco i l'ajuntament, que va culminar amb la detenció, el juny del 2014, del llavors alcalde, Daniel Masagué (CiU) i el registre de Teyco, entre altres diligències.

Després es va produir la detenció de Sumarroca i, a finals d'agost d'aquest any en un altre pas de l'operació --que dirigeix el Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell (Tarragona)--, la Guàrdia Civil, sota la tutela dels fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, va registrar el despatx de Viloca, que també és administrador de la Fundació Catdem.

REGISTRES DE L'AGOST

Els registres del més d'agost van incloure la vivenda de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar --imputat en el 'cas Palau'--, i aquest va acompanyar també la Guàrdia Civil durant el registre de la seu convergent. La Guàrdia Civil es va endur llavors de CDC una gran quantitat de documentació del despatx de Viloca, la major part relacionada amb la comptabilitat de Catdem, que la fiscalia va requerir a CDC, i es també es van endur una còpia del seu ordinador i diversos expedients.

0 Comentaris