SECRET DE SUMARI

El jutge busca l'origen de 6,5 milions d'euros de Rato pels quals no va tributar

El togat planteja una qüestió de competència davant el Tribunal Suprem

Deixa en llibertat amb mesures la secretària i un testaferro

La Guàrdia Civil ha traslladat la secretària de Rodrigo Rato, Teresa Arellano Carpintero, des dels calabossos de Tres Cantos fins als jutjats de la plaça de Castilla perquè passi a disposició judicial. / ACN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Antonio Serrano-Artal ha acordat aquest divendres deixar en llibertat amb mesures cautelars la secretària personal de Rodrigo RatoTeresa Arellano, i el testaferro T. Montero Quevedo després de prendre'ls declaració. El magistrat va interrogar ahir quatre persones més en qualitat d'imputades, mentre que la Guàrdia Civil també va prendre declaració a l'exvicepresident del Govern. A més, el jutge ha elevat una qüestió de competència davant el Tribunal Suprem al considerar que és l'Audiència Nacional la que ha d'assumir aquest cas.

Fonts jurídiques han informat que Arellano i Montero han quedat en llibertat amb càrrecs i amb l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat. Tots dos van ser detinguts dimecres passat i han estat fins al seu trasllat al jutjat en dependències de la Guàrdia Civil.

Les mateixes fonts han revelat que en aquest cas, que va arrencar al mes d'abril, ja estan imputades nou persones, encara que només una, Alberto Portuondo, continua a la presó després de ser detingut quan pretenia viatjar a Mèxic.

El magistrat els imputa els delictes de blanqueig de capitals, corrupció de particulars i delictes fiscals. Serrano explica, en la resolució en què demana al Suprem que decideixi quin jutge ha de seguir aquest cas, que Rato ha "usat part dels fons il·lícitament obtinguts mitjançant l'evasió fiscal i de diverses operacions d'adjudicació de contractes de manera aparentment irregular" per sostenir econòmicament una de les seves empreses que explota un hotel a Berlín (Alemanya).

També que ha rebut 6,5 milions d'euros en divises, l'origen de les quals és desconegut, de Gibraltar, el Regne Unit Luxemburg i altres quantitats. L'exvicepresident del Govern no ha tributat per aquests diners. Així mateix, ha percebut part de les comissions que va negociar Portuondo amb dues empreses de publicitat que van treballar per a Bankia quan Rato presidia aquesta entitat.

Notícies relacionades

El togat també revela que en el punt de mira hi ha altres empreses de Rato en què va ingressar els diners que va percebre per assistir a congressos i conferències. I un societat en què la seva exdona Ángeles Alarco és propietària el 62%.

El jutge té previst prendre declaració a Rato els pròxims dies. Fins que el Tribunal Suprem no resolgui la qüestió de competència, està capacitat per seguir amb la investigació d'aquest cas. El togat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va rebutjar fer-se càrrec d'aquesta investigació al considerar que el delicte de blanqueig de capitals s'ha comès a Madrid i a l'estranger i, per tant, considera que el jutge competent és Serrano-Artal.