LA RESSACA DEL 27-S

Rabell descarta facilitar un Govern de Junts pel Sí fins i tot sense Mas

Sí que es Pot garanteix que la confluència es mantindrà en les generals malgrat el fracàs

Lluís Rabell valora els resultats electorals de Catalunya Sí que es Pot

Lluís Rabell valora els resultats electorals de Catalunya Sí que es Pot / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Catalunya Sí que es Pot ha descartat completament facilitar la investidura d'un president de Junts pel Sí, encara que aquest no sigui Artur Mas. El candidat de la coalició, Lluís Rabell, ha advertit a ERC i a la CUP que no el busquin per ajudar a forjar "un Govern de CDC amb Mas o sense" i ha deixat clar que el seu paper en el nou Parlament estarà "en l'oposició d'esquerres". "Que cadascú que carregui el mort. Tonteries, les justes", ha enviat com a encàrrec a la candidatura que encapçalava Raül Romeva, que també ha intentat establir ponts amb Rabell.

Després de fracassar en el seu intent de ser alternativa a Mas i ser la primera força d'esquerres, Sí que es Pot ha volgut respondre aviat a la mà estesa d'Esquerra i la CUPEsquerraCUP, que aquest dilluns li han ofert diàleg per portar endavant la investidura. "Que s'espavilin. Les eleccions han generat un mandat democràtic i són ells els que han de formar govern. Si Junts pel Sí vol desfer-se del llast de Mas, ja ens ho diran. Però no ens trobaran ajudant un Govern on hi hagi CDC, amb Mas o sense", ha assegurat.

Rabell ha atacat durament la candidatura de Mas per considerar que ha "amortitzat" la via del dret a decidir, que concitava un suport molt més gran que la independència. En aquest sentit, ha alertat del risc de "fractura política i social" que existeix a Catalunya després d'haver-se constatat que la secessió no compta amb el 50% dels vots. I ha afegit que l'objectiu del seu grup parlamentari serà "evitar una situació de bloqueig polític" mitjançant propostes a favor de la justícia social i d'un referèndum que, ha pronosticat, "s'acabarà obrint pas".

LA MARCA HA RESTAT

Notícies relacionades

Quant al resultat de la coalició (11 diputats, dos menys que ICV-EUiA el 2012), Rabell ha reconegut que el projecte no s'ha fet fort en la societat i no han sigut capaços de neutralitzar la "polarització" de la campanya electoral. "La marca ens ha complicat la vida", ha admès amb claredat abans de recordar que la confluència es va forjar a corre-cuita, en menys d'un mes. "A vegades, intentar sumar sensibilitats diferents no és tan fàcil com sembla", ha recalcat preguntat per si la presència de Podem ha sigut contraproduent.

El que sí que ha garantit Rabell és que, malgrat el revés electoral, ICV-EUiA i Podem mantindran la seva aliança de cara a les eleccions generals del desembre. Catalunya Sí que es Pot ha obtingut 366.068 vots (el 8,94%), a penes 6.363 paperetes més que les que va reunir ICV-EUiA en solitari el 2012 i una collita molt similar a la que van aconseguir els ecosocialistes en les eleccions municipals, fa només quatre mesos. No obstant, aquest registre empitjorava la marca aconseguida per la suma d'Iniciativa i Podem en els comicis europeus de l'any passat: 376.148 sufragis.