CITA AMB LES URNES

Romeva pronostica un Govern diferent del de Mas i amb algunes renúncies

"En el dia a dia algunes coses no es podran fer perquè no hi haurà acord", afirma el cap de llista de Junts pel Sí

L'exdirigent d'ICV sosté, al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO, que s'atendran les prioritats socials i rebutja els peatges

Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, és el polític que tanca el cicle de debats Primera Plana de cara a les eleccions del 27-S. / C. MONTAÑÉS / VÍDEO: M. TUDELA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha afirmat aquest divendres a la conferència col·loqui Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO, respecte a l'actuació d'un eventual Govern de la seva candidatura, que "en la gestió del dia a dia es faran unes coses i altres no es podran fer perquè no hi haurà acord entre la gent que formarà part del Govern. Hi haurà qüestions de caràcter ideològic que no es faran, es pactarà que no es faran, perquè ens hem de dotar de les eines d'Estat. Ens portaran a un nou escenari en 18 mesos i llavors hi haurà unes eleccions constituents, en aquestes tocarà que cadascú decideixi el model que vol".

"Estem en una situació de transició, en la gestió de la quotidianitat serà un Govern transversal, no serà de CDC, no serà el d'ERC, això significa que hi hagi qui hi hagi al Govern haurà de pactar els punts d'acords que són mínims i que ja existeixen, en política social hi ha 12 mesures prioritàries, estem davant una pròrroga des del punt de vista de la gestió del que s'ha fet, perquè no hi ha manera de modificar estructuralment res, tenim problemes de recursos i de marc normatiu", ha afegit Romeva respecte al dia a dia de la gestió d'un possible Executiu de Junts pel Sí.

En aquest sentit, ha defensat que la política social serà una prioritat perquè "en qüestions com la dació en pagament, les guarderies, els desnonaments, la pobresa infantil… tot això serà prioritat 1, i si hi hagués el zero ho seria, des de cap punt de vist aquest sector quedarà marginat. La voluntat de la candidatura és que aquest és un aspecte que no mereix matís de cap manera".

Necessitat col·lectiva

Sobre el seu paper en aquest Govern, ha reiterat la seva negativa a ser candidat a president després del 27-S. "No sóc candidat a la presidència de la Generalitat, estic en aquest projecte per fer avançar aquesta necessitat col·lectiva, no a títol individual", ha ratificat.

El candidat de Junts pel Sí, respecte als resultats de la seva llista diumenge que ve, ha afirmat que "si no hi ha majoria en vots però sí en escons és legítim que el Govern que surti de les urnes apliqui el seu programa". I preguntat sobre les afirmacions ahir del president Mas avisant contra els vots a la CUP de cara al reconeixement de la UE del procés independentista, ha afirmat que "el president no va dir ‘el vot a la CUP’ i si s'ha de fer una majoria amb la CUP ja es negociarà què vol dir aquesta majoria, s'haurà de negociar l'escenari que sorgeixi".

Els peatges

Responent a la pregunta d'una lectora d'EL PERIÓDICO sobre els peatges en la pròxima legislatura, el cap de llista independentista ha afirmat que "si depèn de mi, els peatges són una de les coses que s'han d'eliminar de seguida que tinguem la capacitat de fer-ho. No sé si dependrà d'aquest Govern, del que parlem és de poder prendre aquesta mena de decisions". "S'ha d'explicar la situació que tenim, pensar en clau autonòmica ens encalla, els peatges són greus, sí, tenim els peatges perquè l'Estat no ha fet inversions en carreteres, mirem les coses en el seu conjunt", ha afegit.

Notícies relacionades

Romeva també s'ha mostrat contrari a la idea d'un exèrcit català perquè no veu "cap sentit al fet que una Catalunya independent tingui exèrcit, i no ho redueixo al marc català sinó a l'europeu, no tinc cap necessitat de repetir els models d'un Estat del segle XIX perquè hem de mirar endavant, volem construir un Estat amb una condició pròpia del segle XXI".

Sense alternativa

En la seva intervenció inicial, Romeva ha defensat la necessitat d'emprendre el camí cap a la independència perquè no hi ha cap "alternativa" creïble per part dels partits estatals, i ha reclamat una victòria clara per poder tenir una "capacitat de negociació forta" amb l'Estat per executar el full de ruta sobiranista però sense renunciar als seus objectius. "Si arriba [una proposta] l'afrontarem, l'escoltarem, la gestionarem i com a mínim en podrem parlar", ha apuntat.