Junts pel Si presenta el seu pla d'estructures d'Estat

Hisenda pròpia, seguretat social i projecció exterior, entre les més destacades

"Ho volem fer, es pot fer i sabem com", subratlla Raül Romeva

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

 “Ho volem fer, es pot fer i sabem com”, ha afirmat Raül Romeva, número u de la llista de Junts pel Sí en la roda de premsa de presentació de la posada en marxa de les anomenades estructures d'Estat per preparar la independència de Catalunya.

En la compareixença, el comissionat del Govern per a la transició nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha subratllat que es tracta d'un pla en què "són relativament poques" les estructures que s'hauran de crear des de zero, però "molt rellevants", com és el cas de l'Agència de Protecció i de la Seguretat Social, el banc central o l'autoritat catalana d'inversions i mercats.

Les estructures es basen en quatre àrees: estat del benestar, governança, presència catalana en les institucions internacionals i estructures econòmiques. L'economista Elisenda Paluzie ha subratllat que la gestió i el pagament de les pensions és viable, més que a la resta de l'Estat i ha ressaltat la importància de la Hisenda pròpia per a la qual ja s'han fet passos previs. "El més important quan es proclami la independència és recaptar, i disposar del programari informàtic que permeti la recaptació d'impostos"; ha afirmat.

Notícies relacionades

Paluzie ha subratllat que també és destacable la creació d'un banc públic, per al qual s'articularia l'actual Institut Català de Finances (ICF). Respecte a la qüestió de la Seguretat Social catalana, definida al pla com l'Agència de Protecció i de la Seguretat Social, l'economista ha destacat que ja existeix un "embrió" possible, donades les competències parcials de la conselleria de Benestar i Família de la Generalitat.

En la seva intervenció final, Romeva ha subratllat que la independència "econòmicament és perfectament viable, legalment és perfectament creïble, ofereix garanties plenes. I políticament perfectament responsable" i ha destacat que no existeixen precedents en altres processos sobiranistes de preparació legal i d'estructures com en el cas de Catalunya.