CITA AMB LES URNES

Junts pel Sí divulga a l'àrea de BCN la idea de «país acollidor»

Junqueras: «Som independentistes catalans i federalistes europeus»

Mas promet a Mollet que «ningú se sentirà exclòs pel seu origen» a Catalunya

Candidats de Junts pel Sí de totes les comarques formen un mapa de Catalunya, ahir, a Mollet.

Candidats de Junts pel Sí de totes les comarques formen un mapa de Catalunya, ahir, a Mollet. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MOLLET

Amb més de 3,2 milions d'habitants, l'àrea de Barcelona -inclosa la zona metropolitana i les ciutats del voltant- serà la que acabarà decantant les eleccions del 27-S en un sentit o en un altre. Tots els partits ho tenen clar i ja s'han bolcat en aquest territori. Junts pel Sí, conscient a més que és la part del tauler amb més reticències al sobiranisme, insisteix a divulgar allà la idea que la Catalunya independent serà «un país acollidor i global», com va prometre ahir Artur Mas en un míting a Mollet.

Acompanyat pel número u de la llista, Raül Romeva, i pel número cinc, Oriol Junqueras, el presidenciable i número quatre de la llista sobiranista va provar de revertir el discurs que va fer dissabte Mariano Rajoy a Lloret de Mar, en què va assegurar que no permetrà que «ningú se senti estranger al seu país». «Ningú se sentirà exclòs pel seu origen a Catalunya», li va replicar Mas, que va exalçar la capacitat d'integració dels milions de persones que van arribar a aquesta comunitat durant la segona meitat del segle XX.

ESTRANGERS A ESPANYA / «El 70% de les persones que viuen a Catalunya tenen un origen familiar fora del país», va subratllar el dirigent de Convergència, que va arrodonir la crítica a les paraules del líder del PP assegurant que s'ha arribat a un punt en què «molts catalans arriben a sentir-se estrangers en el conjunt de l'Estat espanyol», mentre que Romeva va optar per seguir amb la tesi principal del míting del dia. «Catalunya ha sigut sempre un país de fugida, de trànsit i d'acollida», va afirmar, per mencionar esdeveniments com les grans mobilitzacions contra la guerra de l'Iraq o el suport dels ajuntaments als exiliats sirians com a exemples que Catalunya «és i serà un referent de solidaritat al món».

Notícies relacionades

Junqueras, per la seva part, va incidir en la idea que els membres de la coalició sobiranista es consideren «independentistes catalans i federalistes europeus». Sobre el primer va expressar el seu desig de deixar d'utilitzar el sufix ista en els pròxims 18 mesos perquè significarà que Catalunya ja té l'Estat propi, però sobre la segona idea va manifestar que seguirà sent federalista europeu després de la secessió.

FOTOGRAFIA AMB ALCALDES / La visita de Mas, Romeva i Junqueras a Mollet també va incloure un acte en què van participar alcaldes de totes les comarques que donen el seu suport a la candidatura de Junts pel Sí. De forma simbòlica, els càrrecs presents -inclosos els tres aspirants al 27-S- van posar per a la foto formant un gran mapa de Catalunya.