MARXA ENRERE DEL PARTIT CONSERVADOR

El PP renuncia a incloure la reforma constitucional en el seu programa

Intenta frenar el debat a les portes de les eleccions catalanes

Pablo Casado.

Pablo Casado.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Tot i que va ser Mariano Rajoy qui a principis de mes va obrir el meló, al mostrar-se disposat a reformar la Constitució en la pròxima legislatura, el partit conservador renuncia a prendre la iniciativa i incloure els possibles retocs, ja siguin genèrics o concrets, en el seu programa electoral. A les portes de les eleccions catalanes i després que el canvi de criteri de Rajoy hagi obert la porta a conjectures de tota mena sobre com canviar la Carta Magna per calmar les aigües a Catalunya, el PP intenta frenar el debat a l'evitar comprometre's per escrit a qualsevol canvi que pugui servir perquè «els secessionistes» puguin «reescriure la història d'Espanya».

«Quan es desafia la unitat d'Espanya no convé qüestionar el marc de convivència que ha donat a aquest país el període de més prosperitat de la història», va asseverar ahir el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado. El dirigent va reconèixer fins i tot que si Mariano Rajoy és reelegit, el seu partit «parlarà» de qualsevol reforma que es proposi però «renunciarà a proposar-la», cosa que desinfla les expectatives creades pel president.

Després de la primera reunió de la cúpula de la força conservadora -presidida per Rajoy- després de l'aturada estival, Casado va comparèixer amb el mandat de tallar el debat, que han promogut fins i tot alguns dirigents del PP, amb l'argument que modificar la llei de lleis no «és una prioritat» ni res «que interessi els espanyols».

Notícies relacionades

El vicesecretari va mostrar per contra la disposició de la seva organització a incloure en el programa de cara a les generals mesures que serveixin per regenerar algunes institucions, però que no impliquin una reforma de la Carta Magna, com millorar el reglament de les Corts, el finançament autonòmic o modificar la llei electoral local.

LES CONTRADICCIONS / Casado va negar que òrgans com el Tribunal Constitucional o el Consell General del Poder Judicial estiguin polititzats, adjectiu que sí que va emprar per promoure'n la reforma la vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy. Aquesta també es va mostrar dissabte disposada a rebaixar l'IVA cultural, una mesura que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va rebutjar d'arrel. Casado, no obstant, va intentar minimitzar les discrepàncies i asseverar que és el PSOE el que, amb reformes com la constitucional, «llança globus sonda» per evitar debats més espinosos.