Rajoy frenarà un «atac frontal» a la llei el 27-S

Diu als catalans que se senten espanyols que estiguin «tranquils»

Manté la tàctica jurídica i nega que hagi d'evitar un «xoc de trens»

Mariano Rajoy, ahir, durant la roda de premsa que va fer al Palacio de la Moncloa.

Mariano Rajoy, ahir, durant la roda de premsa que va fer al Palacio de la Moncloa. / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy va tornar a deixar clar ahir que el seu Govern està vigilant per continuar amb la seva estratègia jurídica i impugnar qualsevol actuació de la Generalitat que vulneri la llei, tal com va fer al novembre amb la consulta alternativa i recentment amb les anomenades «estructures de l'Estat». El cap de l'Executiu va lamentar la «irresponsabilitat» d'Artur Mas i li va advertir que està preparat per a «qualsevol problema» que pugui generar. «En el supòsit que en el futur algú faci declaracions unilaterals sobre temes que contravenen la llei, cosa que puc dir és que això seria un atac frontal a la llei i a les normes de convivència, que no té precedents als països democràtics i civilitzats en què vivim, i que el Govern no ho permetrà. Entre altres coses, perquè és la seva obligació no permetre-ho», va avisar en una conferència de premsa a la Moncloa que va fer juntament amb el primer ministre algerià, Abdul-Malek Sellal.

El president, que portava escrites les declaracions que volia fer sobre aquest assumpte, es va reafirmar en el seu immobilisme, sense mostrar cap pla b per intentar que la tensió disminueixi. El president no va voler comentar l'opció que els partits constitucionalistes uneixin les seves forces en una sola llista en les pròximes eleccions ni tampoc les últimes declaracions dels dirigents sobiranistes dient que ja «no hi ha marxa enrere». ¿Què farà per evitar el xoc de trens?, se li va preguntar també. «No, no. Xoc de trens, no. Aplicació de la llei. Tot és possible dins de la llei i res és possible fora de la llei», va respondre. «[Mas] pot convocar eleccions però no pot trencar la llei ni la Constitució d'una democràcia avançada com és l'espanyola», va continuar.

DEFENSA DE LA HISTÒRIA EN COMÚ / En aquest context el president va voler enviar un missatge de «tranquil·litat» a tots els espanyols i «als catalans que se senten espanyols», perquè no perdran «mai» la seva «condició de catalans, espanyols i europeus», perquè «no hi haurà independència de Catalunya». Rajoy va defensar la història en comú i va carregar contra les persones «que volen trencar el que fa segles que està unit».

Per ara, el cap de l'Executiu i també president del PP no dóna cap mostra de canviar d'estratègia de cara a les pròximes eleccions catalanes (aquelles que seran autonòmiques i res més, va tornar a insistir ahir), malgrat que el seu partit en aquesta comunitat va perdre 130.000 vots en les municipals del mes de maig i totes les enquestes preveuen que caigui encara més en la pròxima convocatòria a les urnes pel creixement de Ciutadans.

EL FUTUR DE SÁNCHEZ CAMACHO / Ahir se li va preguntar si l'actual líder del PPC, Alícia Sánchez Camacho, serà la pròxima candidata a la Generalitat i no va voler respondre. «Preguntin-ho a Génova, 13», va respondre, escudant-se en el fet que estava parlant al Palacio de la Moncloa i no a la seu central del seu partit. Es dóna la circumstància que dilluns se li va plantejar la mateixa pregunta al nou vicesecretari sectorial, Javier Maroto, a la seu de Génova i aquest tampoc va voler donar cap resposta en ferm.

Notícies relacionades

Fa dues setmanes, Rajoy va estar preguntant a diversos dirigents polítics la seva opinió sobre Sánchez Camacho. En aquelles reunions privades, segons fonts presents, el líder del PP es va interessar pels seus comentaris sobre la tirada que podrien tenir com a cap de llista Enric Millo, Xavier García Albiol i Alejandro Fernández, amb l'handicap que suposadament només queden dos mesos per a les eleccions autonòmiques.

L'actual cap de files dels populars catalans no és ben vista des de fa molt de temps per Jorge Moragas, cap de Gabinet de Rajoy i, des de fa unes setmanes, també director de campanya del PP per a les generals.