INVESTIGACIÓ AL PARLAMENT

Javier de la Rosa calla davant la 'comissió Pujol' i renya els diputats

"Si agafen dades, que siguin exactes. No s'han preparat les preguntes", es queixa l'empresari

El financer es nega a declarar al·legant que ja s'ha explicat "sense molt èxit" davant la justícia

Javier de la Rosa calla davant la 'comissió Pujol' i renya els diputats

FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Un silenci darrere un altre. L'empresari Javier de la Rosa s'ha negat a declarar aquest dilluns davant la comissió d'investigació del 'cas Pujol' al Parlament. El financer barceloní s'ha limitat a anunciar a l'inici de la seva compareixença que no respondria a les preguntes dels grups parlamentaris perquè ja ha donat explicacions sobre els seus negocis davant els tribunals durant dues dècades. De la Rosa, persona molt pròxima a l'expresident Jordi Pujol, sí que s'ha permès renyar i alliçonar els diputats: "Una comissió d'aquest calibre ha de tenir les dades exactes de les coses que diuen, i no informacions falses".

Tan bon punt ha començat la sessió, l'empresari ja havia advertit que no obriria la boca: "Tenint en compte els motius pels quals sóc aquí i perquè durant 20 anys he declarat sobre aquests temes en seus judicials diverses, sense gaire èxit, m'acullo al meu dret constitucional a no contestar a cap pregunta, amb el màxim respecte personal i institucional cap a vostès", ha justificat l'empresari abans que els grups comencessin els seus interrogatoris. Així, totes les preguntes han quedat en l'aire davant un De la Rosa que ha aguantat el xàfec impertèrrit.

Tan bon punt ha començat la sessió, l'empresari ja havia advertit que no obriria la boca: "Tenint en compte els motius pels quals sóc aquí i perquè durant 20 anys he declarat sobre aquests temes en seus judicials diverses, sense gaire èxit, m'acullo al meu dret constitucional a no contestar a cap pregunta, amb el màxim respecte personal i institucional cap a vostès". Així, totes les preguntes han quedat en l'aire davant un De la Rosa que ha aguantat l'aiguat impertèrrit i que només ha fet una excepció per afirmar que la sentència del 'cas Grand Tibidabo' deixa clar que ell no té cap "responsabilitat civil" i que, per tant, no hi va haver "apropiació de res, ni un euro".

Notícies relacionades

Una de les qüestions que li han plantejat els grups ha sigut la conversa que va mantenir amb el 'petit Nicolás', en què assegurava que es va encarregar del finançament de CDC als anys 80 i va facilitar al partit fins a 4.500 milions de pessetes perquè fos l'equilibri per esquivar l'independentisme. En la mateixa conversa, el financer afirmava que "portava a la nit els diners en efectiu al despatx de Jordi Pujol", i que a Miquel Roca, exlíder de CDC i ara advocat de la infanta Cristina, l'hi portava a Suïssa.

De la Rosa, que va arribar a ser definit com a "empresari model" per part de Jordi Pujol, ha estat sumit en les últimes tres dècades en un viacrucis de processos judicials, pels quals ha ingressat a la presó tres vegades: entre el 1994 i el 1995, entre el 1998 i el 2000 i entre el 2002 i el 2004, pel 'cas Grand Tibidabo', la venda de la paperera ICSA i l'operació Wardbase, pels delictes d'estafa, apropiació indeguda i falsedat documental.