El Govern central diu que el cisma li dóna la raó sobre el procés

Ayllón veu Mas com el polític «més destructiu de les últimes dècades»

José Luis Ayllón.

José Luis Ayllón.

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El Govern considera que el cisma que ahir va viure Convergència i Unió demostra que els seus pitjors auguris s'han confirmat. Abans que Ramon Espadaler fes l'anunci oficial, José Luis Ayllón, portaveu de l'Executiu, va assenyalar que la fractura de la federació és una mostra més de «la gran divisió que viu la societat catalana». «Nosaltres ho vam dir en el seu moment. Temíem que un dels efectes que podia provocar tot aquest procés liderat per Artur Mas seria una gran divisió en termes generals i així ha sigut. El primer en la societat i, ara, en la mateixa CiU», va declarar a aquest diari Ayllón, diputat del PP per Barcelona i també secretari d'Estat de Relacions amb les Corts.

Als passadissos del Congrés dels Diputats, el portaveu del Govern va carregar contra el president de la Generalitat, «l'element més destructiu de la política catalana de les últimes dècades». Malgrat el pas històric fet per Unió, l'Executiu central no vol celebrar la divisió a CiU i no s'atreveix a donar per mort el procés obert cap a la independència. «No diria que està en vies de defunció, però està molt tocat per part de tots els actors de l'operació, ja que hi ha una falta de criteri comú per part de tots ells», va afirmar Ayllón.

L'ÚLTIMA OFENSIVA / La notícia -que es va veure eclipsada en els grups del Congrés pels imminents canvis a l'Executiu central- va propiciar diverses converses entre els diputats de CiU i membres del Govern central, entre altres la que van mantenir en una de les sales la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el diputat d'Unió Josep Sánchez Llibre.

Notícies relacionades

En els últims mesos, la tensió entre la Generalitat i la Moncloa pel procés havia baixat molt, però divendres passat, al Consell de Ministres, l'Executiu va llançar una ofensiva davant el Tribunal Constitucional amb l'objectiu de paralitzar les anomenades estructures d'Estat de la Generalitat. Sáenz de Santamaría va explicar que el recurs preparat pel Govern es dirigeix contra dos articles i cinc disposicions addicionals de la llei de mesures fiscals i financeres que va acompanyar els Pressupostos i contra un precepte d'aquells mateixos comptes.

El PP, temorós del salt de Ciutadans, augmentarà la pressió sobre la Generalitat de cara a les eleccions anunciades per Mas per al 27 de setembre.