LES HORES PRÈVIES A LA RENOVACIÓ POPULAR

"El president Rajoy vol parlar amb vostè. Ara mateix l'hi passo"

Els ministres i dirigents conservadors esperen amb inquietud i pendents dels seus telèfons els imminents canvis al Govern i PP

Alonso, Feijóo o Luisa Fernanda Rudi són noms que es repeteixen a les 'quinieles' per a una operació en què el cap de campanya serà fonamental

Rajoy, aquest dilluns, durant la visita que ha fet a l’Expo de Milà, en la celebració del Dia d’Espanya.

Rajoy, aquest dilluns, durant la visita que ha fet a l’Expo de Milà, en la celebració del Dia d’Espanya. / EFE / ALBERTO MARTÍN

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Els ministres i els dirigents del PP esperen amb certa inquietud el transcurs de les pròximes hores i l'anunci, per fi, dels canvis que el cap de l'Executiu i dels populars es disposa a fer de manera immediata. Per a aquesta mateixa tarda o demà els esperen alguns dels seus col·laboradors. És més que probable que mentre el lector està revisant aquesta crònica, Ketty, la secretària del president, s'estigui ocupant de localitzar les víctimes i els premiats en la renovació que s'està coent perquè Mariano Rajoy els faci partícips del moviment de fitxes que s'acosta. El que afecta el Govern és imminent. 

¿A qui afectarà? Del cert només ho saben el president i els que ja hagin rebut l'anhelada (o temuda) trucada, encara que en aquests casos sempre se'ls imposa com a condició la confidencialitat fins que la Moncloa faci públics els moviments. Sí que es dóna per fet que s'està buscant qui substitueixi el ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, que serà qui hagi de lidiar contra la nova rebel·lió que sembla estar coent-se contra la implantació de la LOMCE després del 24-M i el canvi de partits en moltes autonomies.

En tot cas, el fet que el mateix Rajoy hagi admès per activa i per passiva que el seu equip té un seriós problema amb la comunicació (ell mateix està sortint en aquests dies a la palestra més que mai) fa que molts dels que l'envolten, en els últims dies, donin per fet que el càrrec de portaveu del Govern deixarà de ser una de les múltiples tasques que exerceixi la totpoderosa vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que fins ara ha coordinat l'Executiu i ha parlat en el seu nom, a més d'encarregar-se del CNI. 

També s'han fet tota mena de quinieles sobre qui pot ser el substitut o substituta de Santamaría en aquestes tasques, encara que sens dubte el ministre que més vegades ha hagut de contestar als periodistes en les últimes jornades sobre les seves pròpies possibilitats és Alfonso Alonso, l'actual titular de Sanitat. Ell es limita a elogiar el seu cap i a respondre que vol seguir ocupant-se de la cartera que té, cosa que evidentment no és incompatible amb el fet de ser portaveu (pràcticament tots els seus companys recalquen la seva facilitat per transmetre missatges per complicats que siguin) o assumir alguna nova funció en el seu partit. 

LA DISTÀNCIA ENTRE SANTAMARÍA I COSPEDAL

Però per més ressò que pugui tenir una remodelació de l'Executiu, els canvis de transcendència són els que es faran al PP. Sonen noms com els d'Alberto Núñez Feijóo o Luisa Fernanda Rudi, entre altres. Tindrà especial transcendència l'elecció del pròxim cap de campanya per a les generals. Ell o ella serà qui de veritat portarà el comandament dels populars fins al novembre, amb independència que sigui nomenat també en aquests dies com a vicesecretari o coordinador.

I és que tenint en compte el calendari (queden els plens de juny, dos d'extraordinaris al juliol i al setembre o principis d'octubre s'haurien de dissoldre les Corts), l'activitat legislativa i governamental serà escassa. A penes hi ha temps. Els conservadors, amb Rajoy al capdavant, centraran els seus esforços a preparar les pròximes eleccions, que es presenten complicadíssimes amb la irrupció de Podem Ciutadans.

Notícies relacionades

En aquest context és més que previsible que el president, després de l'ensurt electoral i la pèrdua de poder en les municipals, tracti en la mesura que sigui possible d'unir forces de Govern i el partit, dues institucions que no han sabut entendre's en aquests anys de legislatura, com no han sabut fer-ho les seves responsables, Soraya Sáenz de Santamaría des de l'Executiu i Dolores de Cospedal al PP. Fins i tot el portaveu del grup parlamentari, Rafael Hernando, va reconèixer fa uns dies que les relacions entre totes dues són “susceptibles de millora”. 

Per això ha guanyat força en les últimes hores la idea que, en aquest final d'etapa, hi haurà ministres que també tindran responsabilitats rellevants a les files populars i que els vicesecretaris de Cospedal --va ser Carlos Floriano qui va confirmar que ella no es mourà de la secretaria general-- tindran més pes i capacitat d'acció que la d'alguns dels actuals. El resultat final de la remodelació està a punt d'arribar. Dijous a la tarda s'ha convocat un comitè executiu a la seu del madrileny carrer Génova per explicar-ne tots els detalls.