La constitució dels ajuntaments després de les eleccions municipals, en directe

Els governs municipals sortits de les eleccions aquest 2015 i dels pactes posteriors entre els partits es constitueixen aquest dissabte 13 de juny

11
Es llegeix en minuts

Els ajuntaments s'han constituït aquest dissabte. A continuació la narració minut a minut del que ha passat durant la jornada als principals municipis de Catalunya i de la resta d'Espanya, en especial Barcelona, on Ada Colau ha sigut elegida alcaldessa de la ciutat.

21.18 h. Colau finalitza l'escenificació de la firma de múltiples documents que marquen el traspàs de responsabilitats en l'organigrama intern de l'Ajuntament de Barcelona. 

21.10 h. Colau firma els primer decrets, fonamentalment el nomenament dels nous responsables de l'ajuntament.

21.00 h. Colau entra a l'Ajuntament de Barcelona per fer la primera reunió i firmar els primers decrets. Els fotògrafs capten la primera imatge de Colau al seu despatx. 

20.45 h. Colau parla des del carrer a les persones concentrades a la plaça de Sant Jaume. "Què sí, què sí que ens representen", ha sigut un dels crits dels congregats. En un llenguatge molt pròxim, Colau s'ha compromès a afrontar el càrrec amb "valentia" i "sinceritat", però sobretot amb "empatia", amb prou capacitat per posar-se en el lloc dels ciutadans. 

20.42 h. Colau torna a l'Ajuntament sota una pluja de confeti, llançat per la població concentrada a la plaça de Sant Jaume.  

20.15 h. Colau travessa la plaça per trobar-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Les esbroncades són notables a la plaça durant el discurs de Mas. 

19.55 h. Colau acaba el seu discurs seguit d'una gran ovació. La nova alcaldessa plora d'emoció mentre sonen 'Els Segadors'.

19.49 h. Colau: "Volem que Barcelona sigui un referent mundial, no només una marca".

19.40 h. Ada Colau parla de Barcelona però en un marc polític més ampli. Un nou model de convivència per a una ciutat enclavada en un món que ha de pretendre ser més just. Ha felicitat els alcaldes d'altres ciutats espanyoles que han apostat pel canvi. 

19.30 h. Ada Colau ha afrontat un primer discurs ple de contingut i intencions.  "Mai més deixarem el poder en mans dels governants", ha dit. També ha volgut tranquil·litzar els funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona, assegurant que no s'afrontarà cap retallada de plantilla. L'objectiu és remunicipalitzar els serveis bàsics i dignificar les condicions laborals de tota la plantilla. 

19.27 h. Ada Colau insta a obrir l'Ajuntament de Barcelona a la ciutadania. Les decisions més importants del consistori seran transparents als ciutadans. 

19.19 h. Ada Colau, visiblement emocionada, explica els seus sentiments més íntims per Barcelona. Explica que els seus avis eren d'Osca i Sòria i exalça els immigrants i fills d'immigrants. També destaca el seu passat de lluites socials.  

19.10 h. Ada Colau parla davant el consistori. La nova alcaldessa destaca el seu paper com a primera dona al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona. 

18.30 h. Cerdanyola del Vallès. Compromís per Cerdanyola (CxC) ha ratificat els acords d'investidura en assemblea i el seu candidat, Carles Escolà, és nou alcalde de Cerdanyola. 

18.00 h. Lleida. El socialista Àngel Ros ha sigut investit aquest migdia com a alcalde de Lleida, per tercera vegada consecutiva, amb el suport dels 8 regidors de la seva formació dels 27 que formen la corporació municipal.

17.53 h. Barcelona. Colau ha promès el càrrec "per la meva consciència i honor" i "per imperatiu legal, amb lleialtat al Rei i respectar i fer respectar la Constitució, l'Estatut de Catalunya i la Carta Municipal de Barcelona".

17.40 h. Barcelona. La guanyadora de les eleccions a Barcelona, Ada Colau (BComú), ha sigut investida alcaldessa en primera volta a l'assolir la majoria absoluta amb els vots dels 11 regidors de BComú, els cinc d'ERC, els quatre del PSC i amb un dels tres regidors de la CUP Capgirem Barcelona --els altres dos han votat nul--, que sumen 21. Visiblement emocionada ha pres la paraula per primera vegada com a alcaldessa de Barcelona.

17.37 h. BarcelonaAda Colau accepta i promet el càrrec d'alcaldessa de Barcelona, per imperatiu legal. 

17.25 h. Barcelona. Queda constituïda la corporació municipal de Barcelona. 

17.20 h. Barcelona. Els elegits en les últimes eleccions municipals juren el càrrec. 

17.19 h. El candidat de Saragossa en Comú, Pedro Santisteve, ha sigut proclamat avui alcalde de la capital d'Aragó, una comunitat en la qual el PP, tot i haver sigut la força més votada en les tres capitals de província, només conserva Terol, mentre que perd Osca, on governarà el PSOE.

17.18 h. Mataró. El PSC ha recuperat avui l'alcaldia de Mataró (Maresme), amb David Boté, de 33 anys, com a nou alcalde, el més jove de la història de la capital del Maresme, gràcies a un pacte de governabilitat amb CiU.

17.16 h. El socialista Antonio Balmón ha sigut reelegit alcalde de Cornellà amb els vots dels 11 regidors del PSC. El PSC va aconseguir 11 regidors, Cornellà en Comú 5, Ciutadans 3, ERC 2, ICV 2 i PP 2.

17.15 h. El candidat de CiU a la reelecció A Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha sigut elegit avui alcalde de la localitat gràcies als vots de la seva formació política (6) i del PSC (5). D'aquesta manera, CiU i PSC reediten un pacte de govern que ja van impulsar el passat mandat, quan es van repartir l'alcaldia dos anys per a cadascun.

17.12 h. Girona. Carles Puigdemont ha sigut proclamat alcalde de Girona amb els únics vots dels 10 regidors de CiU, mentre cadascun dels altres grups municipals, ERC (4), CUP (4), PSC(4), C's (2) i PP (1) han votat el seu candidat. Girona s'ha convertit així en l'única capital de província catalana governada per CiU, que a més ho farà en solitari.

17.10 h. Comença l'acte d'investidura de Colau a BCN

16.35 h. El cap de llista del PSC, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa des del 2012, ha revalidat el càrrec durant el Ple de constitució del consistori vallesà celebrat aquest migdia gràcies a l'abstenció de CiU. 

16.30 h. Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts.  El president d'ERC i candidat de Junts per Sant Vicenç-ERC, Oriol Junqueras, ha sigut proclamat alcalde de Sant Vicenç dels Horts. Juqueras, que ja era alcalde de la localitat, ha aconseguit la majoria del ple al sumar els vots de Junts per Sant Vicenç-ERC (9) als de Sant Vicenç Sí Que Pot (2) i ICV-EUiA (1). Finalment, CiU ha votat el seu propi candidat després que no arribessin a bon port les negociacions obertes amb Junqueras per aconseguir el suport del regidor nacionalista en el ple d'investidura, mentre que PSC (5) i Ciutadans (3) han votat també els seus propis candidats.

16.00 h. Sabadell investeix alcalde el republicà Juli Fernàndez. ERC governarà amb Crida per Sabadell després del suport d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell en la investidura

15.30 h. El nou alcalde de Cadis, José María González, de 'Per Cadis sí que es Pot' (PCSSP), ha manifestat en el seu discurs d'investidura que assumeix "amb il·lusió" la "honrosa responsabilitat" de ser "l'alcalde de tots els gaditans" i també el "repte" de construir, amb "diàleg, comprensió mútua" i "la mà estesa" al conjunt de forces amb representació al Ple".

15.20 hLa CorunyaSantiago de Compostel·la i Ferrol, tres de les set principals ciutats gallegues, fins avui governades pel PP, ja tenen alcaldes de plataformes ciutadanes, les anomenades Marees, que reflecteixen la pèrdua de poder local soferta per la formació que lidera Alberto Núñez Feijóo a Galícia el 24 de maig.

15.15 h. Vigo. El socialista Abel Caballero ha sigut avui investit alcalde de Vigo entre aplaudiments i crits d'ànim del públic després d'obtenir en les passades eleccions municipals la majoria absoluta.

15.10 h. EH Bildu governarà en nou municipis d'Àlaba durant aquesta legislatura, en cinc amb majoria absoluta. EH Bildu tenia garantida ja la majoria absoluta a Aramaio, Barrundia, San Millán, Legutio i Zalduondo, mentre governarà amb majoria a Laudio, Zigotia i Zuia, així com a Asparrena, municipi en què havia empatat a regidors amb el PNB. 

15.05 h. El Prat de Llobregat. Lluís Tejedor (ICV) ha sigut elegit alcalde del Prat per desena vegada gràcies als vots de la seva formació política (11) i els del PSC (4). ERC (2), Ciutadans (2) i CiU (1) han votat a favor del seu propi candidat, mentre que el PP i Es Pot El Prat i Guanyem han votat en blanc.

15.00 h. Centenars de persones s'han concentrat aquest dissabte davant l'Ajuntament de Vitòria per protestar pel "desallotjament" del govern municipal del fins ara alcalde de la capital alabesa, Javier Maroto (PP), malgrat haver sigut el més votat. El candidat del PNB, Gorka Urtaran, ha sortit elegit alcalde amb el suport d'EH Bildu, Sumant-Hemen Gaude i Irabazi, i sense l'anunciat suport del PSE-EE.

14.00 h. Els grups municipals de C’s i PP de Reus han anunciat en la constitució del nou Ajuntament aquest dissabte que impugnaran la presa possessió que han fet els sis regidors de la CUP perquè han jurat el càrrec per "imperatiu legal" alhora que no han reconegut la Constitució espanyola i han anunciat que durant el mandat combatran "el règim" existent. En la sessió, Carles Pellicer, ha renovat el càrrec d'alcalde i governarà en minoria amb els set vots de CiU davant els 20 dels sis grups restants que estan en l'oposició, informa Rafa Morales.

13.45 hEl nou alcalde de Sabadell és Juli Fernàndez (ERC). Relleva Joan Carles Sánchez Salinas (PSC).

13.35 hNúria Marín (PSC) repeteix com alcaldessa de l'Hospitalet amb els 11 vots dels regidors socialistes. "Treballaré de forma honesta i transparent", ha declarat en la presa de possessió.

13.26 hEl socialista José Hila, economista de 42 anys, ha pres la vara d'alcalde de Palma amb el suport dels ecosobiranistes de Més per Mallorca i de Som Palma, marca de Podem a la capital balear.

13.20 hAntoni Poveda (PSC) i Josep Perpinyà (PSC), repeteixen com a alcaldes de Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, respectivament.

13.00 h. Candela López (Movem) elegida nova alcaldessa de Castelldefels. Substitueix Manuel Reyes (PPC).

12.55 hRaquel Sánchez (PSC) ha sigut reelegida alcaldessa de Gavà.

12.45 h. Carles Puigdemont (CiU) és reelegit alcalde de Girona.

12.45 hDolors Sabater (Guanyem Badalona) és la nova alcaldessa de Badalona. Substitueix Xavier García Albiol (PPC).

12.42 hJosep Fèlix Ballesteros (PSC), reelegit alcalde de Tarragona.

12.34 hÀngel Ros (PSC), elegit alcalde de Lleida.

12.34 h. El líder del PSC a l'Ajuntament de BarcelonaJaume Collboni, ha explicat aquest dissabte al costat de la futura alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que el seu partit li donarà el vot en l'acte d'investidura per "coherència", ja que les dues formacions defensen les mateixes polítiques.

12.31 h. Madrid. Esperanza Aguirre felicita la nova alcaldessa, li retreu al PSOE el seu suport a Ahora Madrid i li augura el mateix "èxit" que ha tingut sempre que "com a Catalunya" han recolzat "un gir radical". La referència mereix l'aplaudiment irònic des del balcó d'IglesiasErrejón Monedero.

12.20 h. La dona que aquest dissabte es convertirà en alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat a poques hores de ser investida que l'embarga "moltíssima emoció" perquè en les últimes hores moltes persones l'aturen pel carrer per felicitar-la, informa Cristina Buesa.

12.06 h. "Ara tots i totes som alcaldesses", ha escrit Manuela Carmena, nova alcaldessa de Madrid, en el seu compte de Twiter.

12.05 h. Els pactes a tres i fins a quatre bandes tenyeixen des d'avui de vermell el mapa municipal andalúsLa pèrdua de vots del PP ha comportat que les aliances de les esquerres arribin al poder a les capitals andaluses, tret de Màlaga, Jaén i Granada, on els populars han aconseguit mantenir el bastó de comandament gràcies a pactes in extremis amb Ciutadans (C’s), encara que perden molt múscul i alcaldies en ciutats mitjanes de la costa, el seu tradicional graner de vots, cosa que posa en perill també el seu poder a les diputacions, informa Julia Camacho.

12.00 h. Comencen a constituir-se la majoria dels Ajuntaments catalans, entre els quals hi ha els de Girona, Tarragona i Lleida

11.42 h. Madrid. Manuela Carmena (Ahora Madrid), elegida alcaldessa de Madrid per majoria absoluta amb 29 vots. "Accepto el càrrec amb moltíssim gust", ha declarat Carmena al prendre possessió. Crits de "sí que es pot" entre els convidats, mentre aplaudeixen. Esperanza Aguirre també aplaudeix.

11.40 hExpectació a Badalona davant el relleu d'Albiol. Centenars de partidaris i detractors de l'alcalde sortint s'apleguen davant l'ajuntament abans del ple, informa Víctor Vargas Llamas.

11.34 h. Comença el recompte de vots a Madrid. Fins al final no se sabrà si Carmena aconsegueix la majoria absoluta esperada, per un sol vot. El record del 'Tamayazo' flota en l'ambient de la sala de plens.

11.26 h. Joan Ribó (Compromís), nou alcalde de València.

11.25 h. La regidora Romi Arce (Ahora Madrid) ensenya el seu vot.

11.10 h. Els regidors electes de Madrid comencen a jurar o prometre el càrrec. La primera ha sigut Aguirre. L'urna està molt alta i Esperanza s'ha d'aixecar per aconseguir fer entrar la seva papereta en l'urna. l'ajuda a votar Carmena, que presideix la taula d'edat. 

11.00 h. Comença la constitució del nou Ajuntament de València.

11.00 h. Comença a Madrid la sessió de constitució del nou AjuntamentEsperanza Aguirre ha arribat a les 10.30 hores al saló de plens. Manuela Carmena s'ha familiaritzat amb el protocol i el saló de plens des de les 10 hores. Pablo Iglesias ha arribat a l'Ajuntament a les 10.35 hores, informa Rosa Sánchez.


Notícies relacionades

Totes les mirades estan posades a Madrid i Barcelona, símbol del canvi d'aires polítics elegit en els últims comicis del 24 de maig. Ada Colau ha aconseguit prou suports per a la investidura, encara que res indica que cap força política vagi a entrar en el govern municipal amb BC. En el cas de Madrid, Carmona (PSC) i Carmena (Ahora Madrid) han arribat a un acord perquè la segona sigui la futura alcalde, encara que persistents rumors de 'tamayazo' o possibles transfuguismes a favor d'Aguirre han existit durant tota la setmana. 

La jornada electoral va mostrar a grans trets un retallada dels vots del Partit Popular i el PSOE i un creixement de noves opcions polítiques, bàsicament agrupades al voltant de Podem CiutadansEls resultats de les eleccions han portat en termes generals a reduir el nombre de majories absolutes i a requerir els pactes postelectorals com a via per trobar governs municipals estables.