CiU salva l'alcaldia de Vic pel dissentiment entre l'esquerra

L'alcaldessa Erra, que governarà en minoria, allarga la mà a l'oposició

Josep Maria Vila d’Abadal entrega la vara de comandament a la nova alcaldessa de Vic, Anna Erra, ahir.

Josep Maria Vila d’Abadal entrega la vara de comandament a la nova alcaldessa de Vic, Anna Erra, ahir. / GLÒRIA SÁNCHEZ / ICONNA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VIC

L'intent de l'esquerra de desbancar CiU de l'alcaldia de Vic ha acabat en fracàs i els nacionalistes han aconseguit retenir un dels seus feus tradicionals. L'únic canvi de color serà entre socis de federació, ja que la nova alcaldessa, la convergent Anna Erra, relega Unió Democràtica, que ostentava la vara de comandament de la capital d'Osona des del 1995. Només els nou regidors de CiU van recolzar Erra, mentre que la resta de grups es van votar a si mateixos, tret del regidor de Vic per a Tots, que va optar per avalar el candidat d'ERC, Joan Ballana, que hauria sigut alcalde si haguessin fructificat les negociacions entre l'esquerra.

Notícies relacionades

Conscient de la fragilitat amb què haurà de governar en un consistori molt fragmentat, Erra, que sols té nou dels 21 regidors, va voler obrir vies de diàleg amb l'oposició convidant totes les forces a prendre partit en els grans temes de la ciutat, mitjançant un diàleg «sincer i estable». ERC (6 regidors), la CUP (4), Vic per a Tots (1) i el PSC (1) podrien haver configurat una majoria alternativa a CiU al sumar 12 regidors. El republicà Ballana tenia assegurat el suport dels socialistes i de Vic per Tots, però la CUP va decidir finalment no sumar-se a l'aliança. Tot i aquestes tibantors, els representants d'Esquerra i la CUP van posar ahir el comptador a zero i es van convidar a col·laborar al llarg del mandat.

COMPROMÍS AMB EL 'PROCÉS' / En el seu discurs, la nova alcaldessa, que agafa el relleu de l'exmilitant d'Unió i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, va reafirmar el seu compromís amb el procés sobiranista i va avançar que pretén agilitzar les dinàmiques de l'administració municipal i que es replantejarà les dedicacions dels regidors. I va fer una crida a evitar els males maneres que s'han viscut al ple aquests últims quatre anys.