LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS

Badalona consuma el canvi

La candidata de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, succeeix Albiol al capdavant del consistori

La nova alcaldessa ha comptat amb els vots del PSC, ERC i ICV, i un dels dos regidors de CiU

El ja exalcalde de Badalona Xavier García Albiol, durant la sessió d’investidura aquest dissabte. / periodico

El ja exalcalde de Badalona Xavier García Albiol, durant la sessió d’investidura aquest dissabte.
Xavier García Albiol ha saludat els seus seguidors des del balcó de l’Ajuntament de Badalona en el dia en què ha deixat l’alcaldia.
Crits i gestos entre els partidaris i detractors d’Albiol davant de l’ajuntament de Badalona dissabte.
L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, en la seva sortida al carrer després de la sessió d’investidura.

/

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BADALONA

Relleu consumat a Badalona. La cap de llista de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, ha succeït a l'alcaldia Xavier García Albiol (PP) en el ple d'investidura que s'ha celebrat aquest migdia.

Sabater ostenta ara la vara de comandament gràcies als vots a favor dels quatre regidors del PSC, els 3 d'ERC i els 2 d'ICV. Per part de CiU, el regidor de Convergència també ha recolzat aquesta candidatura, mentre que el d'Unió s'ha abstingut. El candidat de Ciutadans, Juan Miguel López, ha votat per la seva pròpia investidura.

Al prendre la paraula, Sabater ha apel·lat a l'esperit de la transició per establir un paral·lelisme amb l'actual escenari de reptes polítics i la necessitat de canvis davant la constatació des dels carrers de la poca eficàcia de les institucions. "Ens han decebut. Des del carrer hem sentit com s'han oblidat de nosaltres. Això pot començar a canviar avui".

La nova alcaldessa ha agraït el suport rebut per les altres forces, ha repel·lit les crítiques de legitimitat del seu predecessor i li ha recordat que qui guanya les eleccions no és la força més votada, sinó la que és capaç de constituir una majoria per formar govern.

Sabater ha avançat com a "prioritat absoluta" un "pla d'emergència social" per garantir els serveis bàsics de totes les famílies en situació de vulnerabilitat, ha avançat mesures per combatre l'atur i els desnonaments, des de les institucions i "no ja només des de la força del carrer".

LEGITIMITAT

Albiol ha retret a Sabater que sigui la primera alcaldessa de la ciutat que no procedeix de la força més votada i ha subratllat que el PP ha guanyat en 30 dels 34 barris de la ciutat, "entre ells els més humils", com una forma de rebatre les crítiques a la seva política i les seves mesures de caràcter social.

L'alcalde sortint ha negat que la ciutat estigui dividida a causa del seu mandat, sinó indignada per veure que en el nou govern no hi ha la força més votada, una decisió que ha admès com a legal, però de la qual ha qüestionat la legitimitat. Sabater rep un ajuntament sanejat i "infinitament millor" que el que ell es va trobar.

MANIPULACIÓ

El socialista Álex Pastor també ha incidit en les convocatòries antagonistes de la plaça just el dia que se celebra "la festa de la democràcia" com una manera d'il·lustrar la "manipulació política que s'ha viscut aquests quatre últims anys". I ha demanat a l'alcaldessa que focalitzi esforços per donar ple suport a les nombroses famílies humils de la ciutat, alhora que l'ha instat a una gestió "transparent, honesta i eficaç".

Des d'ERC, Oriol Lladó ha fet referència a les dues convocatòries antagòniques de la plaça per apel·lar a la necessitat de "buscar espais de trobada" que posin fi a una ciutat dividida, com l'herència que deixa el mandat d'Albiol. Els republicans també participaran en el Govern municipal liderat per Sabater.

Àlex Mañas, cap de llista d'ICV, ha mostrat la seva satisfacció per tancar "un dels capítols més negres de la història recent de Badalona" i l'esperança d'iniciar una etapa en què el Govern municipal, del qual els ecosocialistes formaran part, "donarà tot el que doni de si per a una ciutat més justa".

ESTRÈPIT

Ferran Falcó, de CiU, ha reconegut la "clara victòria" d'Albiol , la força més votada, però li ha retret la seva acció de govern pel seu personalisme, i basada en el lema "posant ordre i netejant Badalona".

El representant de Ciutadans ha censurat les prioritats del "socialisme radical assembleari", com ha qualificat Guanyem Badalona, i ha manifestat la seva voluntat de controlar l'acció de govern per evitar la "fragmentació social".

Notícies relacionades

Fins a la sala de plens del consistori badaloní arribava el gran estrèpit de les dues concentracions antagòniques que ha compartit espai a la plaça de la Vila de la ciutat des de dues hores abans que comencés el ple. Proclames, ovacions i xiulets componien la banda sonora que se sentia de fons durant la sessió.

Sabater es converteix així en la segona alcaldessa de la història de Badalona després de la socialista Maite Arqué, que va ocupar el càrrec entre el 1999 i el el 2008.