Rita Barberá deixa l'Ajuntament de València

La popular renuncia a l'acta i evita així la foto del traspàs de l'alcaldia a Joan Ribó

Diu que no és un "adéu" perquè es queda a les Corts i que se'n va "amb tota la dignitat i l'honor"

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Rita Barberá ha anunciat aquest divendres que deixa l'Ajuntament de València amb "tota la dignitat i l'honor" i unes dades extraordinàries, amb el nombre de vots més gran que qualsevol altra candidatura i guanyant "a tots els districtes electorals". En aquesta vida és important saber perdre i també saber guanyar. Però durant 24 anys d'alcaldessa de València, Barberá, ha usat la seva majoria al consistori amb vehemència contra l'oposició fins a pràcticament l'últim minut. Sempre que podia, els recordava la seva amplíssima victòria. Fins que el 24 de maig, segons les seves mateixes paraules, es va emportar aquella 'hòstia'. Aquest divendres, un dia abans que es constitueixi l'ajuntament que farà alcalde Joan Ribó (Compromís)Joan Ribó Compromís Barberá deixa el consistori.

"No és un adéu", ha justificat la seva marxa la ja exregidora, que ha dit que continuarà com a presidenta del grup popular a les Corts i seguirà vivint a València --negant així que se'n vagi de senadora a Madrid-- "ara, a més, molt preocupada per València i per Espanya". Amb el seu comiat evita la foto del traspàs de vara de comandament de l'alcaldia a Ribó, que governarà amb el suport dels socialistes i València en Comú.

Notícies relacionades

Aquests dies Barberá ha demostrat que encaixar les derrotes tampoc és el seu fort. Aquest dijous, al ple de les Corts, la seva cara era un poema. I quan des de la tribuna el nou president de la Cambra, el socialista Francesc Colomer, iniciava el seu discurs amb Vicent Andrés Estellés --¡Perquè hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot'-- per celebrar l'entrada de l'esquerra en la institució, la diputada Barberá no va estalviar ganyotes i gestos contrariats. Va acabar la sessió, va felicitar amb desgana els membres de la Mesa i es va escapolir cap al carrer sense atendre als mitjans. Dilluns passat, quan tots els regidors de l'Ajuntament de València van anar a la Ciutat de la Justícia a recollir les seves credencials, ella hi va enviar una secretària. Un altre gest que pensava seriosament a no jurar l'acta de regidora.

Amb el pitjor resultat electoral de la seva història (10 regidors, va perdre gairebé 100.000 vots respecte al 2011), Barberá sabia que els comptes per "frenar l'esquerra radical" no li sortirien de cap manera, encara que, a la desesperada, va oferir a Ciutadans i al PSPV un acord per fer tot el que estigués a les seves mans perquè Compromís no arribés a l'alcaldia. C's li va demanar com a condició col·locar el seu candidat d'alcalde i que ella es retirés com a cap de llista. "Sóc capaç de tantes coses per València i per Espanya que hi cap l'infinit", va dir fa només dos dies. Però el PSPV es va negar a un pacte que va considerar contra natura. De manera que, malgrat que ella mateixa va dir després de les eleccions que "en el moment més difícil" no abandonaria el vaixell perquè no era "una rateta política", Barberá --com es preveia-- no serà la 'número 1' de l'oposició a l'ajuntament que ha governat durant gairebé un quart de segle.