PACTES POSTELECTORALS

Les principals mesures acordades per Ciutadans i el PSOE andalús

L'acord entre el partit de Rivera i el de Susana Díaz es basa en tres blocs: regeneració democràtica, política econòmica i política social

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

El president de CiutadansAlbert Rivera, ha desgranat aquest dimecres en roda de premsa les que per a ell són les principals mesures subscrites en l'acord del seu partit amb el PSOE d'Andalusia perquè Susana Díaz sigui presidenta de la junta. Aquestes accions es divideixen en tres blocs: regeneració democràticapolítica econòmica i política social.

El líder del partit taronja ha explicat que gairebé totes aquestes condicions -totes en el cas de la lluita contra la corrupció- són les mateixes que ha d'assumir el PP a MadridMúrcia o la Rioja si vol que li facilitin l'accés a la presidència autonòmica. Rivera també ha admès que algunes d'aquestes iniciatives es podran aplicar relativament aviat, però altres són a mitjà o llarg termini perquè impliquen reformar els estatuts autonòmics i fins i tot un tercer grup podria implicar que sigui el Congrés dels Diputats qui tingui l'última paraula.

REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA

Suprimir els aforaments dels diputats. Rivera ha admès que s'ha de modificar l'Estatut d'Andalusia per poder aplicar aquesta mesura.

Mandats de vuit anys. "Seria la primera vegada que s'apliqués una mesura d'aquest tipus que ja tenen països com els Estats Units", ha presumit el líder de Ciutadans. Per a això, ha reconegut, també és necessari com a mínim reformar l'Estatut autonòmic.

Llistes obertes. "S'ha d'impulsar una reforma de la llei electoral perquè els ciutadans puguin votar tant partits com les persones", ha proclamat Rivera. En aquest sentit, ha anunciat que el seu partit vol que el PSOE s'impliqui amb força en una ponència al Parlament per poder treballar en aquesta línia.

Primàries als partits. Implicaria reformar la llei de partits i el PP, especialment, no hi sembla gaire interessat. En tot cas, Ciutadans ho inclou en el seu plec de condicions com una de les mesures a impulsar.

Dimissió dels imputats per corrupció. "Sense excepcions", ha dit Rivera quan se li han esmentat els casos de Manuel Chaves i José Antonio Griñán, que segueixen com a diputat i senador. Per defensar-se, ha al·legat que en el moment en què el Tribunal Suprem ratifiqui si els dos expresidents andalusos segueixen imputats pel 'cas ERO', té el compromís firmat del PSOE que abandonaran el càrrec.

PROPOSTES ECONÒMIQUES

Abaixar l'IRPF en el tram autonòmic. La intenció de Ciutadans és rebaixar aquest impost en entre un 2% i un 5%. La mesura, segons Rivera, hauria d'incorporar-se ja als pressupostos andalusos del 2016.

Impulsar un pla contra el frau fiscal. La mesura implicaria un notable benefici per a les arques públiques.

Reduir els càrrecs de confiança. El partit de Rivera ha obtingut el compromís del PSOE andalús que del càrrec de subsecretari cap avall, tots hauran de ser elegits per oposició. "S'ha acabat nomenar persones per part d'un partit polític".

Crèdits a les pimes. Elaborar un pla econòmic que ajudi els autònoms i les petites i mitjanes empreses a reactivar els seus negocis.

Un pla deR+D+I. "Andalusia té moltes possibilitats. S'ha de  canviar el seu model productiu", ha subratllat Rivera.

Polítiques actives d'Ocupació. Reformar el Servei d'Ocupació d'Andalusia. En aquests moments, segons Ciutadans, només entre el 2% i el 3% de les persones que utilitzen aquest servei acaben aconseguint una feina.

POLÍTIQUES SOCIALS

Aposta per l'educació. Incrementar la inversió en educació pública.

Notícies relacionades

Sanitat. Assegurar un catàleg de serveis i reduir les llistes d'espera.

Llei de dependència. Aplicació plena en el que correspon a l'Administració andalusa.