constitució del parlament

La negociació d'acords a València adquireix aires de sainet

Fabra brinda la presidència a Puig si el PSPV s'absté als ajuntaments

El líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ahir.

El líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, ahir. / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Ximo Puig i Mónica Oltra es necessiten l'un a l'altra; almenys si -com tots dos van repetir durant l'última legislatura- volen un govern progressista a la Generalitat Valenciana. La suma dels seus diputats i els de Podem semblava, a més, l'única aritmètica possible per assolir la majoria a les Corts i fer president un d'ells. Fins ahir a la nit, quan el president en funcions, Alberto Fabra, va trencar totes les quinieles al final d'una sainetesca jornada d'intercanvi de gestos i declaracions per arribar al poder.

Davant la «falta de serietat» i el «mercadeig» entre Compromís i el PSPV, va adduir Fabra, el líder dels populars va oferir ahir a la nit l'abstenció del seu grup a les Corts perquè Puig presideixi el Consell a canvi que el PSPV recolzi el PP als ajuntaments on és la llista més votada. I això que dimarts passat, després que el PSPV anunciés la suspensió de les negociacions amb Compromís a la comunitat, Fabra va sopar amb Puig i li va anunciar que els populars votarien contra la seva investidura.

Ahir al matí, Compromís havia demanat als socialistes rebaixar la tensió i tornar a seure per «parlar de tot» i «sense imposicions», com que Puig hagi de ser el president de la Generalitat, tenint en compte que dilluns ja s'havia tancat —a falta de fer-se públic— un acord programàtic a tres bandes amb Podem.

Notícies relacionades

PACTE DESMENTIT / El PSPV, però, va forçar a la tarda la màquina i va anunciar que comptava amb el suport de C's perquè un socialista presideixi les Corts. No havia acabat la compareixença i Ciutadans ho desmentia en un comunicat on alertava, a més a més, que si el PSPV persisteix en el seu suport al candidat de Compromís a l'alcaldia de València, «el diàleg entre C's i PSPV continuarà suspès». Si els socialistes compleixen amb l'exigència de C's i del PP, Rita Barberá serà l'alcaldessa de la ciutat.

El Parlament es constitueix avui sense acord sobre la composició de la Mesa i amb els socialistes temptats d'ostentar la presidència de la Generalitat a canvi de renunciar a un tripartit d'esquerres.