PACTES POSTELECTORALS

Rivera: "Era quedar-se al racó de la queixa o ser partit d'Estat"

El líder de Ciutadans avisa el PSOE andalús amb la moció de censura si no compleix els pactes i veu a prop l'acord amb Cifuentes a Madrid

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimecres a la seu del partit a Barcelona.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimecres a la seu del partit a Barcelona. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Albert Rivera no ha amagat la seva satisfacció aquest dimecres amb l'acord subscrit pel seu partit amb el PSOE andalús PSOE andalús i pel principi de pacte amb el PP de Madrid PP de Madridque podria concretar-se en les pròximes hores perquè ja hi ha un compromís "verbal" de Cristina Cifuentes en qüestions com la lluita contra la corrupció.  "Hem aconseguit que canviïn, que assumeixin mesures noves de regeneració democràtica", s'ha congratulat el president de Ciutadans. Davant les crítiques de les seves aliances a esquerra i dreta, ha advocat pel fi dels bàndols de "vermells i blaus" i ha rematat: "Era quedar-se en un racó, el de la queixa, o actuar com a partit d'Estat i negociar".

Rivera ha insistit en una roda de premsa a la seu del seu partit a Barcelona que les 70 mesures acordades amb el PSOE andalús, la majoria de les quals les ha d'assumir també el PP madrileny per pactar, "no comprometen Ciutadans més enllà de la investidura, sinó que són només perquè comenci a rodar la pilota, perquè es pugui començar a treballar, perquè no podem parlar de regeneració si les institucions no funcionen". En aquest sentit, ha subratllat que el seu partit estarà a l'oposició i ha avisat que sempre tenen el recurs de la "moció de censura" si la presidenta de la Junta, Susana Díaz, no compleix els pactest. "¿Es fia de Díaz?", li han preguntat els periodistes. "No. Per això hem posat per escrit (l'acord)", ha sentenciat.

SEGUIMENT DELS PACTES

Sobre aquestes mesures, el líder de la força taronja ha explicat que es distribueixen en tres potes: regeneració democràticapolítiques econòmiques i polítiques socials. Entre les primeres destaquen l'eliminació dels aforaments, la limitació dels mandats a vuit anys i la dimissió dels diputats imputats per corrupció. En aquest sentit, Rivera ha mirat de treure importància al fet que el seu partit hagi acabat acceptant que els expresidents Manuel Chaves José Antonio Griñán no hagin deixat els seus llocs de diputat i senador malgrat que així ho reclamaven els seus socis d'investidura. "No hem cedit. Qui ha cedit ha sigut el PSOE, perquè s'ha posat una data a la seva marxa: la resolució del Tribunal Suprem sobre si segueixen o no imputats. Quan surti aquesta resolució, si segueixen imputats hauran de marxar", ha manifestat. 

Notícies relacionades

En algunes d'aquestes accions, ha admès al líder de Ciutadans, l'aplicació no podrà ser immediata perquè implica reformar l'Estatut d'Andalusia i fins i tot la llei electoral estatal. En altres, sobretot, les de caràcter econòmic, ha assegurat que hauran d'incloure's en els pressupostos autonòmics del 2016. Per exemple, la rebaixa de l'IRPF per a les pimes entre un 2% i un 5%. "Amb aquest acord hem aconseguit més nosaltres que el PP en 30 anys a l'oposició", ha presumit. També ha explicat que es farà una "auditoria pública" com a mínim una vegada a l'any per informar la població del nivell de compliment de les 70 mesures.

LA NEGOCIACIÓ AMB CIFUENTES

Pel que fa a la negociació amb la popular Cristina Cifuentes per facilitar-li la investidura com a presidenta de la Comunitat de Madrid, Rivera ha afirmat que les converses van pel bon camí i que primer han d'assumir el document sobre regeneració democràtica. Si és així, com sembla que el PP confirmarà, posteriorment passaran a parlar de les qüestions econòmiques i socials.