DESPRÉS DE TRES MESOS DELS COMICIS

PSOE i Ciutadans firmen el pacte perquè Díaz sigui presidenta d'Andalusia

Les dues formacions rubriquen l'acord d'investidura, que pot celebrar-se aquesta setmana, i un decàleg anticorrupció

Podem es manté en el 'no' i considera que la socialista els ha donat "un cop de porta"

La presidenta en funcions, Susana Díaz, es reuneix, aquest dimarts, amb el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín.

La presidenta en funcions, Susana Díaz, es reuneix, aquest dimarts, amb el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín. / EFE / JULIO MUÑOZ

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El PSOE Ciutadans han firmat aquest dimarts a la tarda l'acord que permetrà la investidura de la candidata socialistaSusana Díaz, com a presidenta de la Junta d'Andalusia, previsiblement a finals d'aquesta setmana.

Les dues formacions han segellat "l'acord d'investidura" a la seu del Parlament andalús. Per part del PSOE-A ha assistit el secretari d'Organització, Juan Cornejo, mentre que per Ciutadans ho ha fet Manuel Luzón, responsable regional del partit.

Els documents firmats tenen a veure amb el decàleg anticorrupció, regeneració democràtica, garanties econòmiques i l'estat del benestar i inclouen un total de 72 punts que comprometen a les dues parts.

'CAS DELS ERO'

El candidat de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, ha anunciat aquest matí el suport a la investidura de la socialista Susana Díaz del seu grup parlamentari si la socialista subscrivia per escrit un acord de regeneració democràtica. D'aquesta forma, Díaz podria ser elegida presidenta de la Junta d'Andalusia aquesta mateixa setmana, després de tres mesos des dels comicis regionals.

Entre els punts subscrits per les dues forces, que Ciutadans considera una qüestió de confiança mútua, figura el relatiu a la lluita anticorrupció. En aquest sentit, Marín afirma que la dirigent socialista s'ha compromès personalment que quan el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la situació judicial dels expresidents Manuel Chaves José Antonio Griñán en el 'cas dels ERO' "demanarà públicament la seva acta" en cas que es mantinguessin les diligències contra ells.

El responsable de Ciutadans ha insistit a dir que en qualsevol cas és únicament un acord d'investidura, no de govern, però que s'establiria una comissió de seguiment i control del compliment dels acords.

"COP DE PORTA" A PODEM

Notícies relacionades

L'anunci de Marín s'ha produït després d'una intensa reunió amb Susana Díaz, que poc abans s'entrevistava amb la líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez. El PSOE-A ha donat per tancades les converses amb aquesta força davant la falta d'acord, que ha sigut ratificada posteriorment per la mateixa Rodríguez. "Han dit que les nostres propostes són dogmàtiques i poc ortodoxes", ha retret sorpresa, qualificant de "cop de porta" la negativa de la socialista a seguir negociant unes propostes "de sentit comú".

"Avui és la primera vegada que ens ha dit la veritat, que és que no els agraden les nostres propostes, podíem haver començat per aquí i així hauria sigut més senzill", ha denunciat Rodríguez, que ha atribuït als socialistes "falta de sinceritat des del principi".