PACTES POSTELECTORALS

Avui t'ataco, demà et dono suport

Després del 'si' de Ciutadans a Díaz, repassem els canvis d'opinió exprés dels polítics davant els pactes entre partits

1
Es llegeix en minuts
ADRIÀ ROCHA / BARCELONA

El candidat de Ciutadans al parlament d'Andalusia, Juan Marín, ha anunciat que el seu grup ajudarà a fer que, finalment, Susana Díaz sigui investida presidenta de la Junta d'Andalusia. Els socialistes, que han desestimat recolzar-se en Podem, acabaran amb els tres mesos d'extenuants reunions per poder formar govern en un Parlament andalús extremadament dividit.

Però, ¿Ciutadans sempre ha mantingut la porta oberta a pactar amb Díaz, o, en canvi, s'han decidit a última hora, desmentint-se a ells mateixos? De fet, Marín va publicar aquest tuit en el seu compte de Twitter fa un mes en el qual advocava pel canvi polític. 

 

A Andalusia, des de les primeres eleccions autonòmiques després del franquisme, ningú excepte el PSOE-A ha governat a la Junta, fet que en aquesta legislatura, i gràcies al 'si' de Ciutadans, sembla que seguirà sent igual.

L'acord entre tots dos partits també ha acabat amb una de les exigències que posava la formació taronja en un principi. Ciutadans demanava que el PSOE-A prengués l'acta de diputats a Chaves i Griñán, imputats pel 'cas dels ERO'.

 

Exigència que ha quedat en paper mullat: en l'acord firmat aquest dimarts, Díaz es s'ha compromès que quan el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la situació judicial dels expresidents, "demanarà públicament la seva acta" en cas que es mantinguessin les diligències contra ells. 

Una altra de les condicions que exigia Ciutadans per a possibles pactes post-electorals tant en les eleccions andaluses com les del 24M-- era més transparència interna en els partits tradicionals, una dels avanços democràtics dels quals fa bandera el partit que lidera Albert Rivera.

Notícies relacionades

Tot i així, sent les primàries una de les propostes estrella, Susana Díaz va explicar just ahir que no té cap mena d'intenció de celebrar-les en el si del seu partit.