NAVARRA. GEROA BAI I EH BILDU ES REPARTEIXEN EL GOVERN FORAL I PAMPLONA

L'històric desallotjament d'UPN

Uxue Barkos.

Uxue Barkos.

1
Es llegeix en minuts

Uxue Barkos serà la presidenta de Navarra gràcies al suport d'EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra (IE). UPN, guanyadora en els comicis, ha assumit que el seu paper estarà en l'oposició, encara que no ha sigut fàcil per a un partit que ha dirigit la comunitat foral des del 1996. Entre altres maniobres, ha arribat a oferir el seu suport extern a un pacte entre el PSN i IE a fi d'evitar un govern nacionalista.

La irrupció de Podem, amb set parlamentaris, i el desgast d'UPN, que ha baixat de 19 a 15 representants després de quedar contaminat per successius casos de corrupteles, han permès que aquesta vegada els comptes surtin. Després de la primera ronda de contactes, les «forces del canvi», com s'autodenominen, sumen 26 representants en una cambra amb 50 seients.

Notícies relacionades

Encara que també s'ha ofert als socialistes navarresos entrar en l'acord, han declinat l'oferta per no compartir govern amb EH Bildu. I tampoc han acceptat el «caramel enverinat» ofert per UPN, al considerar il·lògic que la cinquena força de la comunitat formés ­govern.

El desallotjament d'UPN a l'Ajuntament de Pamplona sembla igualment pròxim. El candidat d'EH Bildu, Joseba Asiron, compta amb el suport de Geroa Bai, Esquerra-Ezkerra i Aranzadi, una plataforma recolzada per Podem. I ja han començat a negociar les bases programàtiques del futur govern municipal. A. UBARRETXENA