El 26% dels andalusos recolzen un govern en solitari del PSOE

El baròmetre del CIS indica que la majoria dels ciutadans no canviarien avui el seu sentit del vot respecte al març

Susana Díaz, aquest dijous, durant la tercera votació sobre la investidura al Parlament andalús.

Susana Díaz, aquest dijous, durant la tercera votació sobre la investidura al Parlament andalús. / EFE / JULIO MUÑOZ

1
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

Les urnes indiquen que els partits han de dialogar i negociar per poder portar endavant les seves propostes. No obstant, els andalusos semblen decantar-se per governs en solitari, i més concretament del PSOE-A. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) assenyala que l'opció d'un govern en solitari de Susana Díaz és la preferida pel 26% dels andalusos, mentre que un 17% vol un executiu de coalició amb Podem i un altre 17% veuria millor que fos amb Ciutadans.

Dos mesos després de les eleccions andaluses del 22 de març, la investidura del president autonòmic segueix bloquejada ja que el PSOE, la força més votada, no va aconseguir la majoria absoluta i es va quedar en 47 diputats, per això s'ha vist forçada a buscar el suport d'altres partits. No obstant, una nova convocatòria electoral no alteraria substancialment aquest resultat, ja que el 75,2% dels enquestats afirmen que votarien el mateix partit.

DÍAZ, LA MÉS BEN VALORADA

Notícies relacionades

Entre els líders polítics, només la presidenta en funcions, la socialista Susana Díaz, obté l'aprovat dels andalusos, amb una nota mitjana de cinc punts, i és coneguda pel 80% de la població. Per darrere se situa el coordinador general d'IULV-CA, Antonio Maíllo, que obté 4,01 punts sobre deu. Els andalusos atorguen un suspens a la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, que obté 3,98 punts; Juan Marín, dirigent de Ciutadans, amb 3,85 punts, i el president de PP-A, Juanma Moreno, que se situa a la cua amb 3,56 punts sobre deu. Rodríguez i Moreno són coneguts per la meitat dels enquestats, mentre que Marín, que va ser regidor en un ajuntament gadità, es mostra com el gran desconegut per als andalusos, malgrat el destacat ascens de la seva formació.

En el sondeig s'interroga també sobre l'opinió dels ciutadans sobre els resultats dels comicis del 22-M, i només el 9,5% els analitza negativament, davant el 29,4% que els valora "més aviat positivament" i el 25,6% que no els valora "ni positivament ni negativament". Els dubtes més freqüents a l'hora de decantar-se pel vot van ser entre PP i PSOE, i entre PSOE i Podem, i entre PP i Ciutadans. Sobre els problemes de la regió, l'atur segueix sent la principal plaga, i el 63,8% creu que hauria de ser la prioritat del nou Executiu, seguit per la sanitat i l'educació.