Toca retratar-se, però menys

El comitè de pactes de C's anunciarà avui les condicions que posarà a qui vulgui el seu suport

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Després de «la primera fase d'implantació a tot Espanya» arriba l'hora de la veritat. Ciutadans haurà de retratar-se en les pròximes setmanes donant el seu suport a uns o altres. Les enquestes van sobrevalorar el pes del partit taronja, que després que acabés el recompte diumenge va veure que a penes aconseguia la meitat dels escons que li auguraven els sondejos i no era frontissa en ajuntaments importants com Madrid o València. Però sí que serà decisiu per facilitar la formació de govern a la comunitat madrilenya i, tot i que no tant, també a Múrcia, la Rioja i Castella i Lleó.

Deu ser per acontentar-se per no ser tan determinants com assenyalaven les enquestes, però el cas és que diversos membres de la direcció de Ciutadans celebren no haver de decidir finalment si donen un cop de mà o no a Esperanza Aguirre al consistori madrileny o a Rita Barberá al de València. Això els permet, segons aquestes fonts, arribar sense «tantes esgarrinxades» a les eleccions generals, que se celebraran a finals d'any.

A les places on sí que poden ser clau -la més important, la comunitat de Madrid-, Albert Rivera haurà de prendre una decisió en les pròximes setmanes. Per intentar «objectivar» aquests suports, el president del partit taronja va manar organitzar fa uns mesos un comitè d'acords, que presideix José María Espejo Saavedra i que es reunirà aquest matí a Barcelona. Espejo rebrà les propostes dels seus candidats autonòmics i municipals (Ciutadans ha obtingut 1.500 regidors) i les sotmetrà a debat en aquest òrgan. La seva decisió haurà de ser confirmada per l'executiva nacional; és a dir, per Rivera.

Primàries i fora imputats

«Aquest comitè vetllarà per un cert interès general del partit», va afirmar ahir Rivera. ¿I si algun candidat no compleix amb l'ordre de la direcció? «Si no compleix amb el nostre ideari no té cabuda en el nostre partit. Els nostres candidats comprenen que s'ha de mantenir certa coherència a tot Espanya», va respondre el president de l'organització en una roda de premsa a Madrid.

Ciutadans ha explicat algunes d'aquestes condicions en les últimes setmanes, sobretot amb motiu del debat per formar govern a Andalusia, encara que avui les posarà negre sobre blanc i les «adaptarà» a la realitat municipal. Entre les propostes més importants, Rivera va recordar la que hi hagi llistes obertes i l'exigència que els partits que requereixin el seu suport celebrin primàries, una condició que ahir Mariano Rajoy, que no compleix aquesta condició en la seva organització, no va voler comentar. «Té bastant poc sentit aquest debat ara», va apuntar el líder del Partit Popular. C'S també demanarà que aquestes forces no tinguin càrrecs electes imputats per corrupció en l'àmbit en què es pogués circumscriure el pacte i limitar a vuit anys el mandat d'alcaldes, presidents autonòmics i consellers.

«Desactivar Mas»

Notícies relacionades

«No recolzarem els que vulguin governar de la mateixa manera», va assegurar Rivera, que va recordar que no entraran en executius que no presideixin perquè no volen «cadires» sinó elevar el «llistó ètic» de la política espanyola. La premsa li va plantejar si es veia recolzant Cristina Cifuentes (PP) a Madrid en detriment d'Ángel Gabilondo (PSOE), i va assegurar que no «posarà veto a ningú». «Serà ella qui haurà d'assumir el nostre projecte de regeneració i fer canvis en la política econòmica i social. Caldrà preguntar-li si vol canviar la manera de governar d'Ignacio González».

Rivera va reclamar a Artur Mas que convoqui eleccions, encara que va afegir que dubta que ho faci després de la «trompada» de CiU. El màxim dirigent del partit taronja veuria positiu tenir un altre trampolí abans de les generals. «Serem clau per desactivar aquest procés separatista que ha posat en marxa Mas», va augurar .