Rajoy limita els canvis al PP a intentar ser «més pròxims»

Refusa renovar el partit i insisteix a presentar-se a les generals

Critica C's per exigir primàries, però advoca per pactes «transparents»

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Després de les eleccions europees, el president del Govern va reaccionar a la pèrdua de vuit escons a l'Europarlament encarregant un «pla especial d'acció» destinat a millorar la comunicació per «recuperar la il·lusió dels votants». L'insuficient resultat d'aquella estratègia es va comprovar diumenge a les urnes, on el PP es va deixar més de dos milions i mig de vots. Malgrat això, Mariano Rajoy va apostar ahir per continuar pel mateix camí i va limitar els possibles canvis a emprendre a buscar la manera de «comunicar més» perquè els conservadors siguin percebuts pels espanyols com «més pròxims i més propers».

En una reunió a porta tancada del comitè executiu popular i posteriorment en la seva primera roda de premsa en tres anys a la seu nacional del partit, el líder del PP va ser lleugerament més autocrític que després de les eleccions europees, al reconèixer que el seu partit «aspirava a més». Rajoy va atribuir la «notable pèrdua de vots» al fet que governar en plena crisi «no és fàcil», gairebé no queda temps de pensar en l'arxianomenada «comunicació» i tot això enmig dels «casos de corrupció».

«CÒMODE I TRANQUIL» / Després d'exposar el diagnòstic, no va considerar oportú donar cap cop de timó ni emprendre una renovació al partit o el Govern, com li demanen bona part dels dirigents conservadors com a mesura de xoc per recuperar la força de cara a les generals. És més, Rajoy va intentar silenciar el debat intern al reafirmar-se la seva intenció de concórrer a les generals i suggerir que compta amb el suport dels seus i, per tant, està molt «còmode i tranquil».

Una situació ben diferent de la que transmetien ahir la major part dels dirigents territorials que es van desplaçar a Madrid. La seu del PP semblava un funeral. Gairebé tots reconeixien que no comptaven amb un resultat tan pèssim. Davant d'això, la majoria demanava al seu líder que «obri una reflexió», que «no es refugiï en la victòria» en termes generals i que «reaccioni» abans de les pròximes eleccions. Un baró molt pròxim a Rajoy reconeixia fins i tot que fins que no passi el «tsunami» i vegi la resposta del líder no tindrà clar si és el millor cartell electoral.

Notícies relacionades

A porta tancada, la presidenta d'Aragó en funcions, Luisa Fernanda Rudi, que, com altres presidents autònoms que no tenen opcions de revalidar el seu càrrec ni mitjançant pactes està meditant si tirar la tovallola, va alertar que el PP pateix un «rebuig a la marca» i per això va demanar a la cúpula del partit que «faci més política» i que l'«expliqui». Altres dirigents van donar suport a la seva reflexió en declaracions als mitjans, tot i que els dos dirigents que més s'han distanciat de les sigles del PP, l'extremeny José Antonio Monago i la madrilenya Esperanza Aguirre, han patit un seriós correctiu. En conjunt, el PP va demostrar estar bastant desorientat a l'hora d'elegir quin camí prendre per recuperar suports. Rajoy es va mostrar convençut que la situació no és extrapolable a les generals, però no tothom al seu partit n'està tan segur.

ELS PACTES / Mentrestant, el PP té al davant la tasca d'amarrar les quatre autonomies (Madrid, la Rioja, Múrcia i Castella i Lleó) en què va obtenir majoria simple, i fer-ho també als ajuntaments. Per això, va criticar que C's imposi exigències prèvies, com la implantació de les primàries als partits, i es va mostrar a favor de pactes «transparents» que garanteixin l'«ocupació».