El «bon» resultat porta el PSOE a fer pinya amb Pedro Sánchez

El líder socialista parlarà amb Iglesias i Rivera per abordar acords de govern

El partit creu que la pèrdua de poder del PP anticipa el que passarà a les generals

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Pedro Sánchez veu aclarit el camí cap a la Moncloa. No només el de la seva candidatura a les generals de finals d'any, sinó també el que el pot portar a ocupar la presidència del Govern. L'endemà del «bon» resultat en les autonòmiques i municipals, en què el PSOE es va quedar a dos punts del PP però està en disposició de recuperar diverses comunitats (del País Valencià a Extremadura, passant per Aragó i Castella-la Manxa), el partit va fer pinya ahir amb el secretari general, discutit els últims mesos. Però aquell mar de fons comença a quedar enrere, amb l'únic factor de desestabilització que suposa Andalusia, on la presidenta, Susana Díaz, manté la seva distància amb Sánchez.

El PSOE feia quatre anys que encadenava clares derrotes. Primer en les municipals i autonòmiques del 2011, on va perdre gairebé tot el poder territorial. Després en les generals d'aquell mateix any, quan van aconseguir 110 diputats, el pitjor resultat de la seva història. I més tard en les europees del 2014, que van portar a dimitir el llavors secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ara, en canvi, els socialistes han guanyat oxigen. Continuen per darrere del PP, el seu resultat a les grans ciutats (a Madrid, Barcelona, Saragossa i València, per exemple) ha sigut negatiu, però Espanya ha girat a l'esquerra, la diferència amb els seus principals rivals és ara molt més curta que abans, la transfusió de votants a Podem ha sigut més baixa del que s'especulava i una aliança en diversos territoris amb el partit de Pablo Iglesias, que es dóna per gairebé segura, els portarà a desallotjar del poder els conservadors.

Tot i haver donat llibertat als seus barons per segellar acords, sempre en sintonia amb el programa del PSOE, Sánchez mantindrà converses en els pròxims dies amb Iglesias, amb qui està condemnat a entendre's, i amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

DEL PASOK A LIDERAR EL CANVI / Les expectatives són importants. «Fa quatre mesos parlàvem del risc d'acabar sent tan irrellevants com el PASOK grec, però ara liderem el canvi a tot Espanya», va assenyalar un membre de l'executiva socialista, que es va reunir ahir per analitzar els resultats.

La cúpula del PSOE veu en el desenllaç de diumenge passat un símptoma del que passarà d'aquí uns mesos en les generals. És a dir, la sortida del PP gràcies a un pacte amb els partits emergents, principalment amb Podem. Una mica més caut que Sánchez, que la mateixa nit electoral va parlar del «principi del final de Mariano Rajoy», el secretari d'organització del PSOE, César Luena, va dir: «El nostre estat d'ànim és d'optimisme prudent. No hi ha hagut remuntada, sinó una recuperació gradual».

Notícies relacionades

«És evident que Sánchez surt reforçat i Rajoy molt debilitat», va continuar Luena. Com en altres ocasions, però en aquesta amb més sentit, el número dos dels socialistes va donar per fet que Sánchez no tindrà cap competidor en les primàries per elegir el cap de llista a les generals, convocades per al 26 de juliol. «És el millor candidat. Ho dic a títol personal, però com a secretari d'organització en dec saber alguna cosa, perquè parlo amb els militants», va assenyalar.

Diversos barons treballen amb la mateixa previsió. El castellanomanxec Emiliano García-Page, que desallotjarà del poder autonòmic María Dolores de Cospedal, va descartar qualsevol «qüestionament» del líder. El valencià Ximo Puig, que amb molta seguretat serà el president de la seva comunitat, va vaticinar que Sánchez «tindrà el suport més ampli dels militants». Només Díaz va advocar per ajornar aquest debat. El PSOE respira més tranquil, però hi ha tensions que mai s'apaguen.