La Junta Electoral prohibeix la concentració del 15-M a la Puerta del Sol en la jornada de reflexió

Al·lega que la protesta no ha sigut comunicada, com és preceptiu, i que la seva finalitat és promoure i difondre "consignes polítiques", cosa que prohibeix la llei electoral

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011.

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

La Junta Electoral Provincial de Madrid ha prohibit la concentració que ha convocat el moviment 15-M a la Puerta del Sol per a aquest dissabte, jornada de reflexió dels comicis municipals i autonòmics. Segons l'òrgan arbitral, la finalitat de l'acte és "promoció i difusió de diferents consignes polítiques", cosa que vulnera la llei.

La resolució de la Junta, datada aquest dijous i a la qual ha tingut accés Efe, explica que aquest òrgan va rebre ahir una comunicació de la Delegació del Govern informant de la convocatòria realitzada pel 15-M per demà "amb la difusió de continguts relatius a modificacions legals recents, valoracions i crítiques a la situació econòmica i social, totes elles de caràcter reivindicatiu i polític".

Detalla que aquest acte s'ha publicitat "en determinades pàgines web i mitjans de comunicació dels col·lectius que integren el moviment", però no s'ha comunicat oficialment a la Delegació.

La Junta considera que el 15-M vulnera l'article 21.2 de la Constitució, que estableix que s'han de comunicar aquests actes a l'autoritat governativa. Subratlla, a més, que la finalitat és "la promoció i difusió de les diferents consignes polítiques", cosa que "objectivament té una incidència directa en el procés electoral en curs i l'afecta".

En aquest sentit, recorda que la llei estableix que els dies de reflexió i votació està prohibit "fer cap acte de propaganda o campanya electoral", que segons la Junta "és el que han pretès els promotors de la convocatòria, ja que cap altra conclusió es pot obtenir del contingut de les seves consignes".

CONTRÀRIA A LA LEGISLACIÓ ELECTORAL

Per això, la Junta Electoral Provincial resol la consulta efectuada per la Delegació declarant que la concentració prevista per a la jornada de reflexió "és contrària a la legislació electoral, i en conseqüència no es podrà celebrar, i s'adopten les mesures pertinents dins de l'àmbit de les seves competències".

El moviment 15-M va anunciar fa setmanes a la seva pàgina web diversos actes amb motiu del quart aniversari del seu naixement el 15 de maig del 2011, entre ells una "concentració i crit mut a Sol amb assemblea de contingut polític" per a la jornada de reflexió.

Notícies relacionades

La delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, ha manifestat aquest divendres, en una entrevista a Onda Cero, que aquesta institució "adoptarà les mesures necessàries" perquè aquesta resolució de la Junta Electoral es compleixi.

"En primer lloc el que es fa és comunicar-ho als organitzadors. Després les forces i cossos de seguretat informaran els assistents de la prohibició de concentrar-se i s'asseguraran que aquesta concentració no es produeixi", ha afegit la delegada, que ha precisat que s'identificarà els assistents i es tractarà que no arribin a congregar-se.