El PP desdenya els arguments dels diputats crítics amb la reforma parcial de l'avortament

Hernando assegura que tenen "llibertat de vot per votar d'acord amb el programa electoral"

Almenys tres parlamentaris no recolzaran el canvi que exigirà a les adolescents comptar amb el permís patern

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

No ha servit de res que els tres diputats que rebutgen la reforma parcial sobre l'avortament s'esgargamellin en platós, entrevistes i reunions perquè el grup popular els deixi votar en consciència. El portaveu conservador al Congrés, Rafael Hernando, els ha recordat que aquesta tarda, quan el Congrés debatrà sobre el canvi, tenen "llibertat de vot", però exclusivament per recolzar el canvi que exigirà a les menors comptar amb el permís patern per poder interrompre l'embaràs. "Tenen llibertat de vot per recolzar el programa electoral", ha advertit.

Així mateix, ha desdenyat els arguments dels parlamentaris díscols, que, encara que són pocs --12 van enviar una carta a Mariano Rajoy expressant les seves discrepàncies, però finalment són tres els que s'atreveixen a admetre que trencaran la disciplina del grup popular--, representen  un sector dels electors del PP. Segons Hernando, esgrimir ara "arguments morals" no té sentit, ni tampoc "confondre debats".

Els diputats més antiavortistes critiquen la reforma parcial perquè, segons la seva opinió, valida l'actual llei de terminis, que ells demanen derogar. No obstant, segons la direcció del PP, ara toca complir la part del programa electoral que parlava de restringir els drets de les adolescents i no enredar-se en si el canvi legal ratifica o no l'anomenada 'llei Aído'.

Hernando ha recordat aquest dimarts que el PP manté el recurs davant el Tribunal Constitucional, que serà qui finalment determinarà si a Espanya impera una llei de supòsits o de terminis. A més, el dirigent conservador ha fet una crida "a la responsabilitat" de tot el grup popular, alhora que ha advertit als discrepants que si no recolzen la llei, seran sancionats.

Els parlamentaris encara no han decidit si s'absentaran dels seus escons o s'abstindran. Hernando el que ha descartat completament és que hi votin en contra. Tot i així, no quedar-se a l'hemicicle o desobeir l'ordre del grup implica sancions que van dels 300 als 600 euros en els casos més greus, cosa que de moment la direcció del grup no contempla.

A més, Hernando ha recordat als díscols que la resta del PP "també està a favor del dret a la vida".

LES CRÍTIQUES DEL PSOE

Notícies relacionades

Mentrestant, el PSOE ha acusat el Govern de reformar parcialment la legislació en matèria d'avortament per pressions internes, de la conferència episcopal i per "càlcul electoral". Segons la portaveu en igualtat socialista, Carmen Montón, és precisament el "regateig electoral" el que fa que el PP, per intentar guardar un difícil equilibri per atraure el vot més conservador i el moderat, està patint la divisió interna.

Montón ha recordat que només el 0,4% de les adolescents que avorten ho fan sense informar els seus pares per por de la reacció d'aquests. La reforma del Govern no farà sinó empènyer el sector "més vulnerable" a "l'avortament clandestí i insegur", ha argumentat.

Temes:

Avortament