Díez avança el congrés d'UPD i guanya temps fins al maig

La líder posposa els canvis a la cúpula fins després dels comicis municipals

Els crítics perden en el seu intent de forçar la renovació i el pacte amb Ciutadans

Rosa Díez, abans de la reunió del consell polític d’UPD, ahir.

Rosa Díez, abans de la reunió del consell polític d’UPD, ahir. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Una setmana després de perdre, segons les seves pròpies paraules, només una «batalla» a les urnes andaluses, Rosa Díez en va guanyar ahir una altra dins del seu partit, cosa que li permetrà seguir com a líder d'UPD almenys fins a les eleccions del maig, i evitar de cara a aquests comicis autonòmics i municipals la possibilitat d'un pacte amb Ciutadans. Per guanyar aquest temps, va haver de fer una lleu concessió a mig camí entre les seves pretensions inicials i les exigències dels díscols: avançar el congrés del partit a després de la cita amb les urnes. Però fins llavors, la direcció i l'estratègia d'UPD seguiran sent les mateixes, ja que la líder va sortir victoriosa (82 vots a favor, 32 en contra i dues abstencions) de la moció de confiança que havia organitzat a través del seu consell polític, un òrgan clarament decantat a favor seu però que ahir va viure la seva jornada més convulsa.

Conscient que tenia suports de sobres en el consell polític per seguir endavant, Díez va advertir dilluns, hores després de perdre a Andalusia el primer pols electoral amb Ciutadans, que només marxaria si les seves tesis resultaven derrotades en la reunió d'ahir. Durant unes set hores, la lideressa va escoltar peticions de dimissió, com les que van explicitar el diputat i candidat a la Generalitat Valenciana Toni Cantó, i el portaveu a l'Assemblea de Madrid, Luis de Velasco. Cantó va arribar a acusar Díez d'haver enganyat la militància al «simular» una negociació amb el partit d'Albert Rivera tot i tenir decidit per endavant que no hi hauria cap acord.

En la seva intervenció, Díez es va encarar als díscols recorrent a la seva habitual sorna: «Alguns dels que em volen matar em farien un funeral de luxe». Pel seu cap passaven probablement en aquell instant els diputats Cantó, Irene Lozano i Álvaro Anchuelo, que en l'última setmana han reclamat la dimissió de la portaveu. ¿Autocrítica? Díez va reconèixer «nombrosos errors de tàctica política i de tàctica de comunicació», però de seguida va descartar assumir responsabilitats per aquests errors: «Estic disposada a resistir tant com faci falta». Com a fidels escuders, el nou portaveu adjunt, Andrés Herzog, i el diputat Carlos Martínez Gorriarán van sortir en defensa de Díez amb les seves intervencions, que van subratllar que UPD «està molt viva».

Notícies relacionades

No obstant, les nefastes expectatives electorals de cara al 24-M i el xoc dialèctic d'ahir van fer témer al nucli dur una desbandada de dirigents i càrrecs a menys de dos mesos de les eleccions. Per això la líder va optar per esmenar el seu pla inicial de convocar una conferència política després del 24-M i va adquirir el compromís verbal de celebrar un congrés. La diferència és que un congrés implica renovar la direcció, i una conferència només reformula l'estratègia política. Però a l'ajornar el conclave fins després de la cita amb les urnes, la cúpula no deixa marge per reconsiderar hipotètics pactes preelectorals amb Ciutadans.

CANDIDATURA EN L'AIRE 

Així doncs, en certa manera, Díez ha deixat el seu futur a UPD en mans dels electors, ja que del resultat dels comicis del maig en dependrà que segueixi al capdavant del partit i, per tant, que sigui la candidata a la Moncloa en les eleccions generals de la tardor. Dilluns passat ho donava per segur. Ahir, al final del consell polític, es va aferrar a la cautela i no va aclarir ni tan sols si el seu objectiu és concórrer a la reelecció com a líder. Els crítics, que van assumir una derrota que no s'esperaven que fos tan gran, també van evitar donar pistes sobre què faran a partir d'ara.