LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Detinguts vuit presumptes membres d'una cèl·lula gihadista

L'operació es desenvolupa a Piera, Figueres, Terrassa, L'Hospitalet, Malgrat, Manlleu, Ciudad Real i Àvila

Els arrestats, entre elles dues dones, incitaven a cometre atemptats a Espanya i reclutaven candidats per combatre a Síria i l'Iraq

Una de les detingudes en l’operació contra el gihadisme, aquest divendres a Malgrat. / ACN

Una de les detingudes en l’operació contra el gihadisme, aquest divendres a Malgrat.
Vivenda del carrer de Tresques Elies de Figueres, on la policia ha detingut dues persones, aquest divendres, en el marc de l’operació antigihadista.

/

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / ANTONIO BAQUERO / FIGUERES / BARCELONA

Vuit presumptes membres d'una cèl·lula gihadista han sigut detinguts aquesta matinada en una operació antiterrorista portada a terme per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional en col·laboració amb la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

L'operació s'ha desenvolupat bàsicament a Catalunya, concretament a Piera, Figueres, Manlleu, Malgrat de Mar --on l'operació continua oberta--, l'Hospitalet i Terrassa, a més de Ciudad Real i Àvila. De fet, sis de les vuit detencions s'han produït a Catalunya, i les altres dues a Ciudad Real i Àvila. Tots els arrestats són espanyols i cinc d'ells són d'origen marroquí.

Els arrestats incitaven a la comissió d'accions terroristes a Espanya seguint el mateix 'modus operandi' dels atemptats comesos en altres països. A més, seleccionaven candidats per enviar a Síria i l'Iraq a través dels contactes proporcionats pels seus enllaços amb l'organització terrorista matriu.

DUES DONES A PIERA I FIGUERES

Entre els detinguts hi ha dues dones; una espanyola casada amb un marroquí veïna de Piera i una noia de 18 anys de Figueres. La primera viu al carrer de Sant Bonifaci número 13, amb el seu marit i els seus sis fills. Segons sembla, també es dedicava a fer classes d'àrab a nens de la localitat.

A Figueres, les detencions s'han produït al carrer de Cresques Elies número 1. Aquí la policia ha registrat la vivenda d'una família marroquina que té sis fills. Segons les primeres informacions aportades pels veïns, els detinguts són una filla i un fill de la família Jamal, que mai havia donat problemes i que fa uns set anys que resideixen al 2n 2a d'aquest immoble. "Són bona gent. Mai han donat problemes", han afegit aquests testimonis, que han confirmat que la intervenció policial ha començat cap a les quatre de la matinada.

L'operació, que continua oberta, està sent supervisada i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, el magistrat Javier Gómez Bermúdez.

PRESÓ PER A ELS DETINGUTS A CEUTA

Aquestes detencions s'han practicat hores després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz decretés dijous presó incondicional per als dos presumptes gihadistes detinguts dimarts a Ceuta i que presumptament estaven preparats per cometre atemptats a Espanya.

Ruz els ha enviat tots dos a la presó per delictes d'integració en organització terrorista i tinença il·lícita d'armes en el marc d'unes diligències que es mantenen sota secret, segons fonts jurídiques.

La detenció de tots dos va ser continuació del dispositiu portat a terme el dia 24 de gener, també coordinat per l'Audiència Nacional, en què es van detenir dues parelles de germans molt radicalitzats, ensinistrats i disposats a cometre un atemptat i immolar-se en l'intent.

OPERACIÓ CHACAL

Notícies relacionades

Farid Mohammad al-Lal i el seu germà Mohammad; i Anwar Alli Amzal i el seu germà Rodouan --de nacionalitat espanyola, origen marroquí i amb edats compreses entre els 20 i els 39 anys-- van ser els quatre arrestats llavors a Ceuta en l'anomenada operació Chacal.

La del mes de gener va ser la primera operació contra el gihadisme portada a terme a Espanya el 2015 després que l'any passat fossin arrestats 40 presumptes gihadistes, molts d'ells gràcies a la col·laboració del Marroc.