COMPLIMENT DE LA LLEI DE RESTITUCIÓ

Surten de l'Arxiu de Salamanca els últims lligalls reclamats per Catalunya

La Junta de Castella i Lleó lamenta l'enviament i denuncia que s'ha fet "d'amagat i de matinada"

1
Es llegeix en minuts

L'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca ha enviat aquest dijous les últimes caixes amb documents reclamats per la Generalitat de Catalunya. Amb aquest enviament, l'arxiu "tanca definitivament" la sortida de lligalls cap a "Catalunya o cap a qualsevol altre lloc", ha manifestat l'alcalde de la ciutat, Alfonso Fernández Mañueco.

Aquesta devolució respon al compliment de la llei de restitució. Segons ha estimat el president de l'Associació Salvar l'Arxiu, Policarpo Sánchez, han sortit cap a Catalunya "260 caixes, de les quals 238 contenien documents i 350 llibres, a més de cartells i banderes", i que a "les 7.55 hores el camió que ha fet el trasllat ja estava carregat".

El portaveu de la Junta de Castella i Lleó, José Antonio de Santiago-Juárez, ha lamentat la nova sortida amb destí a Catalunya i ha denunciat que s'hagi produït "d'amagat i de matinada".

Notícies relacionades

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern de Castella i Lleó, De Santiago-Juárez ha explicat que aquest enviament té el seu origen en una reunió del Patronat que regeix aquest arxiu, celebrada l'estiu passat, i contra el qual l'Administració autonòmica va votar. "Sempre hem estat en contra que sortís qualsevol document, no ens ha agradat gens, això no és nou, ho hem denunciat sempre", ha recordat el portaveu, que no obstant ha reconegut que va ser el Tribunal Constitucional que "va treure la raó" a la Junta, a la qual no obstant, segueix sense agradar aquesta situació.

El portaveu de la Junta de Castella i Lleó ha recordat que en la reunió del Patronat que va donar llum verda a aquest enviament també es van aprovar una altra sèrie d'acords, com el retorn a Salamanca d'aquells documents que van ser enviats sense complir els criteris fixats per la llei de restitució, per la qual cosa ha demanat "que s'avanci en aquests altres acords".

Temes:

Arxius