L'ESCENARI SOBIRANISTA DESPRÉS DEL PROCÉS PARTICIPATIU

Una majoria per les plebiscitàries

La llista conjunta sobiranista és l'opció preferida després d'un 9-N que ha capitalitzat Mas

2
Es llegeix en minuts
F. M. / X. B. / BARCELONA

La majoria dels catalans creuen que després del 9-N toca convocar eleccions al Parlament i hi han de concórrer junts els partidaris de la independència. És més, si en aquests comicis guanya l'opció secessionista, són lleugera majoria els que creuen que seria lògica la declaració unilateral d'independència com a primer pas posterior a aquests comicis.

L'enquesta ofereix un balanç bastant favorable a donar continuïtat a l'anomenat procés sobiranista. En primer lloc, el nivell de participació en la jornada del 9-N en cap cas és menyspreat. Tampoc hi ha eufòria sobre el tema. Els consultats creuen que la xifra de ciutadans que va anar a les urnes (2,3 milions de catalans) va ser l'esperada. Això sí, vistos els precedents i el tortuós camí fins a aquesta convocatòria, gairebé el 55% creu que Artur Mas capitalitza la jornada com un èxit personal. Ho reconeixen fins i tot els votants d'ICV-EUiA i del PSC.

Dit això, la meitat creu que el president del Govern ha d'autoritzar un referèndum definitiu. En contra hi ha el 38,5% dels consultats. En canvi, és rebutjada majoritàriament la hipòtesi d'un referèndum a tot Espanya sobre el futur de Catalunya. Sis de cada deu ciutadans amb sentiment independentista no accepten aquesta ­fórmula. Únicament la recolzen votants del PP, Ciutadans i la meitat dels que van votar el PSC en les últimes ­eleccions catalanes.

A partir d'ara, el 57% de sondejats creuen que Mas ha de convocar eleccions. Ho creuen especialment els votants d'ERC. Els de CiU opinen també que sí, però sense unanimitat: el 45%, el 34%, no. Només els votants del PP són partidaris d'esgotar la legislatura.

Notícies relacionades

No només s'aposta per anar de nou a les urnes, sinó que la majoria considera necessari que els partits independentistes hi concorrin junts. Ho veu bé CiU i, atenció, també ERC, tot i que el seu líder hi sigui reticent. Vuit de cada deu votants republicans anirien de la mà de la resta d'independentistes a les urnes. També els votants de la CUP aposten clarament per aquesta fórmula, que és la que Convergència i el president

L'OPCIÓ DE LA DUI

Dit això, la fórmula d'eleccions plebiscitàries és acceptada pel 63% d'enquestats. L'avalen fins i tot els votants del PP i del PSC, també els d'ICV o els que votarien Podem. Menys aclaparadora és la majoria a favor que el Parlament declari unilateralment la independència (la DUI) si després d'aquests comicis es forja una majoria partidària de la secessió. El 46% hi està a favor, davant un 34% de ciutadans contraris. Entre aquests últims, els votants del PP, PSC i Ciutadans, també els que recolzen Podem. La qüestió divideix gairebé per la meitat els votants d'ICV-EUiA.