Podem, primera força a les generals a Catalunya

El nounat partit obtindria el 22,8% dels vots i entre 10 i 12 escons

CiU aconseguiria un suport del 17,3% i 10 seients, pel 15,4% i 8-9 d'ERC

4
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

Apenes vuit mesos després del seu naixement com a partit polític, i quan encara no té a Catalunya una estructura i una cúpula identificable, ni tan sols coneguda, Podem és, segons el sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO, la primera força a Catalunya si ara se celebressin unes eleccions al Congrés. La força que lidera Pablo Iglesias obtindria el 22,8% dels vots i entre 10 i 12 escons, 5,5 punts per sobre de CiU, que passaria a ser la segona i aconseguiria 10 seients a la Cambra de la madrilenya Carrera de San Jerónimo. Si es concretés la tendència, els electors tornarien al vot dual, és a dir, a elegir força política en funció del tipus de comicis que se celebrin.

ERC comptaria amb el suport del 15,4% dels electors, per tenir vuit o nou butaques a la Cambra baixa; el PP arribaria a les sis o set, gràcies a un 11,8%, cinc dècimes més que el PSC, que es conformaria amb cinc o sis, a anys llum d'aquelles 25 obtingudes el 2008.

Ciutadans irrompria també per la porta gran al Congrés, amb quatre escons i un percentatge de vot del 10,5%, el doble que el d'ICV-EUiA, que es mouria en els seus tradicionals un o dos. La CUP, si es presentés, estaria en la frontera necessària per entrar  a la Cambra baixa, amb un sol representant.

Per segments d'edat, la força del cercle venç en intenció de vot en tots els intervals, excepte entre els majors de 60 anys, als quals, segurament, els postulats alternatius de Pablo Iglesias i companyia els sonen massa revolucionaris. En sentit contrari, són els joves de 18 a 29 anys els que amb més entusiasme segueixen Podem. Així, entre els sènior, la nounada força arriba al 15,4% de la intenció directa de vot, lluny del 21,7% de CiU, encara que davant del 13,4% del PSC i de l'11% d'ERC. Entre els júnior, aconsegueix el 38,7%, gairebé doblant la tirada dels republicans (20%) i sextuplicant CiU, ICV-EUiA i la CUP (6,3%).

GRAN DISTÀNCIA / En les franges intermèdies, els guarismes d'intenció de vot (és a dir, sense creuar amb el record de vot, de manera que hi pot haver desviacions de la mostra no corregides) se situen sempre per sobre del 30%. Entre 30 i 44 anys, el 36,1%, i entre 45 a 59, el 30,8%. En els dos casos, el seu perseguidor immediat és ERC que, també en els dos supòsits, arrenca el 16,3% dels sufragis.

El gruix del suport, per ubicació geogràfica, el bressola Podem a les localitats entre 100 i 500.000 habitants. En aquesta categoria es troben les tres capitals de província, Barcelona a part, i , sobretot, les grans ciutats metropolitanes, graner de vot progressista que, fins ara, usufructuava en exclusiva el PSC. En aquests àmbits, la força circular aconsegueix el 38% del suport, i triplica, precisament, els socialistes. En aquests terrenys, on també el PP ha obtingut bons resultats per la seva apel·lació al vot espanyolista i pel seu discurs sobre la seguretat i la immigració, en aquesta ocasió es queda en un miserable 3,2%, encara que sempre s'ha de pensar que, al tractar-se d'intenció directa de vot, aquests barems poden contenir l'anomenat vot ocult.

GRAN SEGUIMENT A BCN / A la ciutat de Barcelona guanyaria també el partit d'Iglesias, amb un 27,2% del vot, el doble que el d'ERC (12,7%) i CiU (11,6%). Mentre que als municipis entre 10.000 i 100.000 habitants, Podem manté la primacia (30,7%) gairebé duplicant els valors dels republicans (16,9%). On flaqueja és a les localitats de fins a 10.000 persones, és a dir, en l'entorn rural i de les capitals de comarca del rerepaís. Allà, la primacia és de CiU (25%), seguida d'Esquerra (23,1%) i, a distància, el nou partit (16%).

Per nivells d'estudis, Podem venç en les tres categories. En el nivell mitjà, amb el 32,8%; en el baix, amb el 27%; i en l'alt, amb el 24,5%. Per cert, el competidor dels de Pablo Iglesias no és CiU (14,4%), sinó ERC (22,3%). I una curiositat, Podem és molt més seguit pels homes (31,9%) que per les dones (25,3%), un reflex, potser, d'aquesta cúpula gairebé exclusivament viril elegida la setmana passada.

Notícies relacionades

33 D'aquells que van votar ICV-EUiA en les generals del 2011, n'hi ha més que es passen ara a Podem (46,2%) que els que s'hi mantenen fidels (32,1%). El mateix li passa al PSC (45,3% i 31,7%). Però no només en l'esquerra pesca Pablo Iglesias. El 22,2% dels que van elegir fa tres anys la papereta del PP marxarien avui a Podem, igual que el 15% de votants de CiU.

33 És Esquerra Republicana el partit que gaudeix de la màxima fidelitat dels seus votants, el 73,2%, i la mínima transferència de vot a Podem, només el 8,8%.