el mapa polític català

CDC i ERC sumen menys escons en llista conjunta que per separat

La candidatura 'única' arribaria als 58-60 escons, entre tres i nou menys que cada un pel seu costat

La coalició patiria fugues cap a Podem, que seria segona força, la CUP i, fins i tot, cap al PSC

vot-estimat-660-cat

vot-estimat-660-cat
intencio-directa-660-cat

/

4
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

La llista conjunta entre CiU i ERC és un molt mal negoci per a l'independentisme. El que Artur Mas va plantejar sibil·linament el 14 d'octubre com a condició sine qua non per anticipar les eleccions al Parlament podria suposar, fins i tot, una palada de terra a l'anomenat procés català, perquè una coalició entre convergents i republicans obtindria entre 58 i 60 escons i es quedaria a entre vuit i 10 dels 68 on se situa la majoria absoluta. Això suposa, sobretot, quedar-se a entre cinc i nou seients del que traurien la suma de les dues forces per separat en l'actualitat, segons el Baròmetre del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. En l'actual Parlament, convergents (50) i republicans (21) compten amb 71 escons.

En tots els fronts comparables, la llista conjunta dels partits majoritaris independentistes surt clarament perdedora davant l'opció d'anar per separat. En la intenció directa de vot, el 31,3% que votaria la candidatura contenidor, es queda per sota del 36,1% acumulat d'ERC (20%) + CiU (16,1%).

En l'estimació de vot, CDC+ERC arribarien a un 35,2% dels sufragis, pel 40,7% si a les eleccions hi hagués dues paperetes.

S'ha d'aclarir que en la projecció de la llista conjunta s'ha dividit la federació de CiU, i s'ha deixat com a soci electoral d'ERC només CDC. Unió, per tant, concorreria en solitari en aquest supòsit. ¿I com li aniria a Unió? Doncs bastant malament. ¿Els comptes de la candidatura conjunta no quadren per la separació dels democristians? Rotundament no.

Per parts. Unió obté un 1,9% d'intenció directa de vot i una estimació de vot del 2,4% i no entraria al Parlament. La diferència entre llista única i dues llistes és, en intenció directa, de 4,8 punts. I en vot estimat, de 5,5.

Sent el nombre d'escons constant, de 135, és obvi que la diferència entre un tipus o l'altre d'associació de CDC/CiU i ERC afecta la resta de forces, en especial els partits d'esquerra que es proveirien de nous vots, uns procedents d'ERC, i els altres, de CiU. La més beneficiada seria la principiant Podem, que veuria incrementada l'espectacularitat de la seva irrupció. No només perquè el seu líder català, encara per determinar i per donar a conèixer, es convertiria, de cop i volta, en el cap de l'oposició, sinó perquè passaria dels 16-17 escons (en cas de llistes separades CiU/ERC) als 20-21 (candidatura contenidor). En percentatge de vot estimat, la llista conjunta donaria a la força de Pablo Iglesias dos punts més.

BENEFICI SOCIALISTA / També el PSC guanyaria dos punts. La matriu de traspàs de vots entre forces, respecte a les eleccions del 2012, és complexa i amb tantes fletxes entre unes i altres com un dibuix tàctic d'un equip de futbol. Però el que sí que és palmari és que aquests dos punts no provindrien de votants d'ERC (l'enquesta no detecta frontera entre els dos partits), sinó de CiU. Del seu electorat més moderat i que tampoc no combrega amb Unió. El PSC passaria en aquest supòsit dels 10-11 escons que li atorga el GESOP en unes eleccions normals als 13-14 que li projecta en el supòsit de la llista conjunta.

El tercer gran beneficiat és la CUP, que recolliria el vot més antisistema d'ERC, el que no suportaria veure's barrejat amb Convergència. Guanyaria 0,9 punts i dos escons, respecte a l'enquesta normal, de sis a vuit. És a dir, cinc més que en l'actualitat.

El gran perjudicat, gràcies a aquesta complicada matriu de transferència de vots abans citada, seria Ciutadans, que perdria 1,8 punts i passaria dels 16-17 que es donen en l'enquesta amb dues llistes per a CiU i ERC als 15-16 de la llista conjunta CDC-ERC.

Notícies relacionades

El percentatge de votants que el 2012 van elegir Esquerra que ara se n'aniria a Podem és, si hi ha llista única, del 9,1%, i si no n'hi ha, del 5,3%. Amb la CUP, els percentatges són del 23% i el 17%, respectivament. Curiositat: si uneixen forces, hi ha més votants de CiU (9,3%) que es passarien a Podem que d'ERC.

REPUBLICANS SATISFETS / Curiosament, la llista única entre CDC i ERC satisfà més els electors republicans que els convergents. Segurament perquè hi ha més votants que creuen que la candidatura única és beneficiosa per al projecte independentista. Així, el 60,7% dels que el 2012 van votar CiU s'adscriurien a la papereta-contenidor, pel 74,2% de republicans que farien el mateix. Si es compara amb la fidelitat que mereixen CiU i ERC per als seus votants de fa dos anys, si es presentessin per separat, s'observa que la llista única suposa a la federació retenir vuit punts més de votants, per uns quatre dels republicans. És a dir, la candidatura conjunta satisfà més els que ja el 2012 van votar ERC i dissuadeix tots aquells que en els dos últims anys s'han sentit atrets pels republicans.