LA FORTUNA OCULTA DE L'EXPRESIDENT

La jutge del 'cas Pujol' informarà Liechtenstein de la seva investigació

Incorpora a la causa la querella que van presentar Guanyem, Podem i ICV, així com la de Ciutadans

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

La jutge de Barcelona que investiga la fortuna oculta de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Beatriz Balfagón, informarà el jutge de Liechtenstein que instrueix una causa per blanqueig de capitalsLiechtenstein blanqueig  de les diligències que està portant a terme arran de la carta de confessió, en què admetia haver tingut diners a l'estranger durant més de 30 anys.

La titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona acorda, en una providència a la qual ha tingut accés aquest diari, remetre un ofici a la Interpol en què destaca que "no existeix cap inconvenient" que informin el jutge de Liechtenstein Michael Jehle sobre la seva investigació. Balfagón ha pres aquesta decisió després que cap de les parts recorregués la seva disposició a facilitar informació al seu col·lega.

Per una altra part, la jutge ha acordat incorporar a la causa oberta després de la denúncia de Manos Limpias la querella presentada conjuntament per Guanyem Barcelona, Podem i ICVGuanyem BarcelonaPodem iICV, i la de Ciutadans.

La querella de Guanyem, Podem i ICV, que es dirigeix contra tots els Pujol i empresaris del seu entorn, va ser presentada davant l'Audiència Nacional i va donar peu a la causa penal contra Oleguer Pujol, que té oberta el magistrat Santiago Pedraz, mentre que la part de la denúncia que afecta la resta de membres de la família es va remetre al jutjat de Barcelona.

Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va presentar una denúncia a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demanar-li que investigués l'expresident català, després de les escasses explicacions que va donar al Parlament sobre l'origen de la seva fortuna. La fiscalia va resoldre remetre la denúncia al jutjat de Barcelona que ja té oberta una causa contra els Pujol, després de recordar a Rivera que aquesta investigació no és competència seva perquè no afecta cap aforat.

CONTRA LA COMISSIÓ ROGATÒRIA A SUÏSSA

Finalment, la defensa de Pujol ha presentat un escrit en què s'oposa de nou a la comissió rogatòria que la jutge instructora va tramitar a Suïssa per conèixer si l'expresident o la seva família tenen comptes en aquell país, una petició que les autoritats helvètiques van denegar a l'espera que la magistrada concreti els fets delictius.

Notícies relacionades

Segons els advocats, la sol·licitud "resulta arbitrària, ja que no obra en actes ni una sola dada objectiva que aconsegueixi connectar el patrimoni regularitzat per membres de la família Pujol Ferrusola amb aquell Estat".

L'escrit recorda que les autoritats helvètiques requereixen a la jutge les "dates aproximades de la comissió" dels fets delictius que s'imputen als Pujol, una qüestió amb què segons els lletrats Suïssa voldria saber si les responsabilitats penals podrien haver prescrit.