El Govern confirma que no actuarà si Mas deixa el 9-N a les organitzacions civils

Catalá assenyala que si la Generalitat "no promou" la consulta, no s'haurà de "requerir" a la Justícia que la impedeixi

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha confirmat aquest dijous que si la Generalitat deixa en mans de les organitzacions civils les actuacions necessàries per celebrar una consulta el 9-N no farà res per impedir-ho. El ministre ha assenyalat que si el Govern "no promou" les actuacions necessàries per posar les urnes a les seus de la Generalitat i que la consulta se celebri sota el seu paraigua "no sembla necessari requerir" als jutges i al Tribunal Constitucional que ho impedeixin, ja que no es produiria "una infracció de l'ordenament jurídic".

Catalá ha tret importància fins i tot a aquest fet a l'assenyalar que "cada dia" es produeixen "moviments populars", com recollides de firmes, que són completament legals i suposen un "exercici de la llibertat d'expressió".

Notícies relacionades

El ministre no ha aclarit, no obstant, que farà el Govern en cas que Artur Mas desobeeixi el Constitucional i doni l'ordre que sigui la Generalitat la que condueixi la consulta. Catalá només ha advertit al president que l'Executiu, a través de l'Advocacia de l'Estat, està "analitzant la situació" i si "s'identifiquen actuacions concretes" que condueixin a la celebració d'un referèndum il·legal, el Gabinet de Mariano Rajoy tornarà "a exercir actuacions en defensa de l'Estat de dret".

També ha avisat que tant els jutges, si reben algun tipus de denúncia, o la fiscalia, d'ofici, podrien paralitzar una consulta suspesa pel TC.