Les estratègies de cara al 9-N

Rajoy només pot oferir «la llei»

Rebutja l'acusació d'immobilisme: "Jo no sóc un espectador"

José Montilla interpel·la Mariano Rajoy, ahir al Senat.

José Montilla interpel·la Mariano Rajoy, ahir al Senat. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy s'ha encastellat a oferir només «la Constitució i la llei» als centenars de milers de ciutadans que volen la independència de Catalunya. José Montilla (PSC) el va advertir ahir al Senat de les conseqüències de deixar passar més temps abans d'intentar donar una solució política a aquests catalans i el va advertir sobre el seu «immobilisme», però Rajoy va defensar la seva posició i es va fer el sord a les recomanacions de l'expresident. «Jo no sóc un espectador, jo he pres les decisions que havia de prendre com a president del Govern per impedir que se celebrés un referèndum que vulnerava la llei i la Constitució. Això és moure's, complir amb la meva obligació», va deixar anar Rajoy en la sessió de control al Govern a la Cambra alta.

El president va brandar els recursos davant el Tribunal Constitucional per frenar el 9-N original com a exemple que té una actitud activa en el procés català. «¿Que potser jo he de fer una proposta a tot aquell que plantegi un referèndum en contra de la Constitució?  ¿He de donar alguna cosa a canvi? ¿He de donar-li el pacte fiscal?», va preguntar Rajoy, confonent el president, Artur Mas, amb els centenars de milers de catalans que demanen la independència i, molts més, el dret a votar.

El senador socialista el va instar a adoptar «mesures en positiu per recompondre la situació» i «canalitzar la tensió política». Montilla va insistir en el perill de deixar passar més temps. «És un càlcul a curt termini. Igual que la corrupció alimenta el populisme, l'immobilisme en el tema català alimenta l'independentisme», el va avisar.

LA DIVISIÓ «NO ES PORTA»  / El cap de l'Executiu va tornar a repetir que no entén com al segle XXI hi ha qui no defensa la integració i aposta per ser una nació més petita. «Això no es porta, perquè la divisió és un disbarat», va postil·lar.

Notícies relacionades

En el cara a cara entre Rajoy i Montilla no hi va haver cap referència directa a la consulta alternativa que la Generalitat segueix preparant per al 9-N. Ahir es va saber que el Consell d'Estat aprovarà demà el dictamen que li ha sol·licitat l'Executiu sobre la legalitat del «procés participatiu».

El Govern va demanar dilluns passat aquest informe, que és obligatori abans de presentar la impugnació davant el Tribunal Constitucional. Segons fonts de la Moncloa, el Consell de Ministre ordinari, que se celebra els divendres, estudiarà el document i, previsiblement, el president decidirà recórrer contra el succedani del 9-N.