Mas mantindrà el 9-N fins que el TC el veti

El Govern segueix amb els preparatius però no preveu posar les urnes si són anul·lades

Esquerra i la CUP exigeixen de nou que la Generalitat no faci cas del Constitucional

Inici de la reunió del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat.

Inici de la reunió del Consell Executiu, ahir, al Palau de la Generalitat. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

La pel·lícula del nou 9-N s'assembla sospitosament a la ja vista de la consulta original. I és que, fa un mes, l'Estat va iniciar els tràmits per suspendre la consulta sobiranista del 9 de novembre i tots els focus es van centrar a partir d'allà en la qüestió de si el Govern desacataria l'ordre de l'alt tribunal, en cas que arribés. Llavors, com probablement passarà ara, la Generalitat va decidir suspendre cautelarment les seves actuacions tot i la pressió de partits com ERC i la CUP.

La resposta oficial, ahir, del portaveu del Govern, Francesc Homs, va ser la de mantenir de moment tots els preparatius, i escudar-se en el fet que no hi ha base legal per prohibir el procés participatiu. «És clar que hi haurà urnes perquè estem en el marc del procés participatiu, que forma part de la lògica de la democràcia i en un sentit clarament diferent del que es pretenia fer», va afirmar Homs en relació amb la consulta inicialment prevista.

Quan Mas va comparèixer fa dues setmanes per anunciar el seu pla alternatiu, va continuar parlant de «consulta», una expressió que ja ha desaparegut del vocabulari governamental. La vicepresidenta Joana Ortega ha parlat en tot moment de procés participatiu.

En relació amb el Constitucional, el Govern segueix sense tenir la intenció de desacatar el  marc legal vigent.En paraules d'un membre de l'Executiu català: «Sempre actuem i actuarem dins de la legalitat». Però, com va passar amb el 9-N, fins a l'últim minut mostrarà la seva convicció que hi haurà marge per portar a terme la convocatòria. En la primera cimera del Govern amb els partits sobiranistes, quan el TC ja havia suspès el decret firmat per ell mateix , el president Mas va assegurar: «Seguirem endavant».

NOU ESCENARI / És la mateixa convicció, combinada amb noves apel·lacions a la unitat, que ahir va formular el portaveu Homs. Però al Palau de la Generalitat i a les seus dels partits sobiranistes (i no sobiranistes) l'escenari que està en ment és el de les eleccions. Cada vegada més inevitables malgrat que Homs ahir insistís que només és Mas qui decidirà si s'avancen. El Govern creu que davant la segona impugnació tocarà convocar una gran mobilització per al 9 de novembre i, posteriorment, emprendre el camí cap als comicis anomenats plebiscitaris. ERC, que ja ha enterrat el pacte amb CiU, es va oferir ahir a recolzar una pròrroga dels pressupostos, afegint-hi la recuperada paga extra promesa dels funcionaris. Sempre que sigui perquè hi hagi eleccions de seguida.

El Govern es va comprometre a compartir amb la resta de partits sobiranistes les decisions a adoptar. I com ja va passar a la pel·lícula original, la resta de partits del front sobiranista, singularment Esquerra i la CUP, reclamen al Govern que aguanti i desobeeixi el que pugui venir. Com que no hi ha recurs, tot queda en un mer intercanvi dialèctic, però tots saben que passarà a enfrontament així que dimarts que ve, si es compleixen les previsions, el TC impugni.

Notícies relacionades

La número dos d'ERC, Marta Rovira, ahir de campanya pel Sí-Sí al mercat del Ninot de Barcelona, va dir que el que s'espera del Govern és «la defensa del dret de votar», de manera que ERC demana que es vagi «fins al final». Rovira també es va mostrar convençuda que una eventual suspensió del Tribunal Constitucional contra el nou 9-N no repercutirà en l'ànim dels catalans: «El que no ens farà tornar a casa és una altra decisió del TC».

El diputat de la CUP Quim Arrufat va apuntar que davant un hipotètic veto que recorda «els temps de la Inquisició» l'única cosa que pot fer el Govern és «aguantar» i anar «fins al final», és a dir, que hi hagi urnes el 9-N.