ENQUESTA SOBRE EL 9 DE NOVEMBRE

El 9-N alternatiu mobilitzaria uns dos milions de votants

El GESOP estima que la participació rondarà el 33% en el succedani de consulta

La intenció de vot és molt superior entre els afins a CiU, Esquerra i la CUP

Reunió del Govern de la Generalitat, aquest dimarts.

Reunió del Govern de la Generalitat, aquest dimarts. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Original o succedani, la participació serà la dada clau que marcarà l'èxit del 9-N. Un sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA arriba a la conclusió que un terç del cens anirà a votar en el «procés participatiu» amb el qual el Govern va substituir el referèndum del 9 de novembre, sempre que aquest recanvi sobrevisqui a l'amenaça d'impugnació del Govern central. Segons aquesta enquesta, realitzada abans que la Moncloa fes pública la seva intenció d'impugnar també el nou 9-N davant el Tribunal Constitucional, la participació se situaria entre el 32% i el 34% dels votants potencials, és a dir, els més grans de 16 anys empadronats a Catalunya.

A la pregunta directa de si té decidit votar el 9-N, el 47,2% dels 1.600 entrevistats pel GESOP entre els dies 20 i 27 d'octubre garanteixen la seva participació, i un 16,8% respon que probablement ho farà. Això significa que pràcticament dos de cada tres votants potencials (el 64%) mostren la seva predisposició a votar en el succedani de consulta. A l'altre costat de la balança se situa el 30,5% del cens, que descarta participar en el 9-N.

CENS SUPERIOR / Cal advertir que l'estimació del GESOP parteix d'un cens de 6.297.727 votants potencials, que és el nombre de persones més grans de 16 anys que constava al padró l'1 de gener del 2013, segons dades de l'Idescat. Aquesta xifra és superior al cens que va estimar la setmana passada la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ja que l'Executiu català va minimitzar el nombre d'immigrants amb dret a vot en aquest procés, que són tots els més grans de 16 anys amb targeta de residència.

Així doncs, segons l'estimació del GESOP, una participació el 9-N que estigui al voltant del 33% de l'electorat equivaldria a una xifra lleugerament per damunt dels dos milions de vots. Però, ¿com s'explica el desfasament entre el 64% del cens que manifesta la seva voluntat d'anar a votar i el 33% de participació estimada pel GESOP? Els autors de l'estudi han ponderat dues variables que, ateses les característiques específiques d'aquesta votació, hi poden influir en el grau de participació: el sentiment de pertinença i la simpatia de partit.

Per exemple, la major part del 47,2% d'entrevistats que donen per segur que votaran el 9 de novembre responen al següent perfil: catalanoparlants, simpatitzants de CiU, ERC o CUP i amb un sentiment més català que espanyol o només català. Un perfil molt acotat i poc transversal que es manifesta, en sentit contrari, entre els que descarten anar a votar, cosa que obliga a relativitzar, segons el GESOP, la intenció directa de vot.

LA 'CUINA' / A la cuina del sondeig també s'hi han introduït valors de correcció derivats del comportament de l'electorat en anteriors cites amb les urnes. És habitual que en una enquesta preelectoral es manifesti una intenció de vot molt superior a la participació que es consigna el dia de la votació. En les últimes eleccions autonòmiques, el baròmetre del GESOP mostrava que un 78% dels sondejats asseguraven que anirien a votar. La participació en els comicis, en canvi, va ser del 67,8%. I en dues eleccions precedents, 2010 i 2006, la intenció de vot superava també el 70%, però la participació en les dues cites va caure per sota del 60%. Si ens fixem en l'últim referèndum celebrat a Catalunya, el de l'Estatut del 2006, més del 71% dels entrevistats garantia la seva participació, però a l'hora de la veritat només va votar el 48,3%.

L'estudi reflecteix la forta mobilització dels simpatitzants de CiU, ERC i la CUP, amb intencions de vot que superen el 90%. Igual que la seva direcció, més dividit es mostra l'electorat d'ICV-EUiA: dos de cada tres simpatitzants diuen que aniran a votar, mentre que el 30% ho descarta. Entre els detractors de la independència de Catalunya, la divisió més palpable es dóna en el calador socialista: el 52% de simpatitzants del PSC descarta anar a votar; el 44,7% mostra la seva predisposició a participar-hi.

Notícies relacionades

Més àmplia és l'oposició entre els electorats del PPC i Ciutadans, encara que el 30% de simpatitzants del PPC i el 41% dels de Ciutadans asseguren que la seva voluntat és anar a votar el 9-N. Però el segment més dividit són els simpatitzants de Podem, marca que aposta pel dret a decidir però no defensa la secessió. El 53% diu que votarà, davant el 40% que rebutja participar en el succedani del 9-N.

El GESOP ha distribuït a parts iguals la mostra del sondeig per quatre territoris: Barcelona, primera corona metropolitana, segona corona metropolitana i resta de Catalunya. La intenció de vot se situa entre el 60% i el 65% en les quatre zones.