EL "PROCÉS DE PARTICIPACIÓ"

El 46,8% aprova el succedani de consulta que impulsa Mas

El 37,4% rebutja la nova fórmula, que obté el màxim suport a Barcelona ciutat

El 80% dels simpatitzants de CiU i el 73% dels d'ERC recolzen la proposta

Detall de les urnes i les paperetes que s’usaran per a la nova consulta del 9-N.

Detall de les urnes i les paperetes que s’usaran per a la nova consulta del 9-N. / EFE / ALEJANDRO GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Descartat el format original de la consulta del 9-N a causa de la suspensió del Tribunal Constitucional, el succedani impulsat per Artur Mas mitjançant un «procés participatiu» obté l'aprovació del 46,8% dels entrevistats pel GESOP. Per contra, els que rebutgen la fórmula se situen en el 37,4%, mentre que el 15,7% dels enquestats no es defineixen.

Aquest sondeig es va elaborar una setmana després que el president anunciés la nova proposta i abans que l'Executiu del Partit Popular apugés el to i amenacés d'impugnar-la. Partint d'aquesta base i del fet que el suport del sector sobiranista ha estat més explícit en els últims dies, els resultats del baròmetre apunten que el cap del Govern català compta amb un vot de confiança; almenys, d'una part considerable dels que ja l'hi van donar quan va anunciar el primer 9-N, el desembre del 2013.

MENYS SIMPATIES A ICV-EUiA / Els simpatitzants de CiU són els que més recolzen el pla alternatiu (el 80,5% d'ells l'aproven i tan sols l'11,9% s'hi oposen). Després, no gaire lluny, els segueixen els d'ERC (72,9% a favor i 21,6% en contra) i en tercer lloc (69,9% enfront del 26,9%) se situen els de la CUP, la força que menys pegues inicials va posar per fer front comú amb la nova estratègia dels nacionalistes.

A partir d'aquí, el percentatge de suports es desploma. Entre els simpatitzants d'ICV-EUiA -força que després d'un contundent rebuig al pla de Mas, seguit d'una forta discussió interna, ha llimat la seva hostilitat- són més els que rebutgen el succedani de consulta (el 45,3%) que els que el secunden (el 42,7%). Es tracta de números molt pròxims als que deparen els entrevistats que s'alineen amb Podem (44,1% en contra i 41% a favor) i que s'ubiquen en una zona intermèdia pel que fa a l'espectre polític: si els fidels dels partits que més es decanten per la independència eleven al 70% o més els percentatges de suport al nou 9-N, els que donen suport a les forces que més han criticat la consulta se'n van a l'extrem contrari. Res de sorprenent.

Notícies relacionades

Així, lideren el rànquing de rebuig els partidaris de Ciutadans (89,5% de nos per un 9% de sís) i queden en segon lloc els del PP. Entre aquests últims, el 81,1 % menysprea la nova  fórmula i tan sols el 14,5%  hi dóna el vistiplau. I això que, s'ha de recordar, quan es va fer l'enquesta l'Executiu de Mariano Rajoy encara no havia deixat anar tota la cavalleria contra el «procés participatiu». Quant al PSC, el 62,5% el rebutgen i el 21,4% el recolzen.

EMPAT METROPOLITÀ / Per àmbit territorial, els entrevistats que viuen a la ciutat de Barcelona són els que veuen amb més bons ulls l'altre 9-N (50,7% a favor i 37% en contra). Als altres municipis de l'àrea metropolitana, en canvi, hi ha un empat a 42,8% i a la resta de Catalunya l'aprovat supera el 45,7%. Per edats, són els joves d'entre 16 i 29 anys els que més suport donen al nou pla (el 56,7% estan amb ell). Els catalans de 45 a 59 anys són els que més dubtes mostren (el 42,8% diuen  i el 41,6% diuen no).