Jordi Pujol: "Jo no tinc comptes a Liechtenstein, ni n'he tingut mai"

La defensa de l'expresident acusa la Policia Nacional d'induir aquesta causa per blanqueig i li augura poc recorregut

2
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha negat aquest dimecres que tingui comptes Liechtenstein, ni actualment ni en el passat, un dia després de transcendir que un jutge d'aquest país li ha obert una investigació per blanqueig de capitalsblanqueig . Segons la defensa de l'exmandatari català, es tracta d'una causa induïda per la Policia Nacional i que tindrà curt recorregut

"No tinc comptes a Liechtenstein, ni n'he tingut mai. I no els diré res més", ha respost Pujol a les càmeres de Tele 5, a les portes de casa seva, al carrer del General Mitre de Barcelona.

L'exdirigent de CiU s'ha referit així a l'ofici que la Interpol ha remès al jutjat de Barcelona que investiga l'origen de la seva fortuna oculta, que revela que un jutge de Liechtenstein ha obert una causa contra Pujol per blanqueig de capitals.

A través de la Interpol, el jutge de Liechtenstein Michael Jehle demana a la justícia espanyola informació sobre els antecedents penals de l'expresident i les causes que tingui obertes a Espanya, amb la finalitat de preparar una sol·licitud de comissió rogatòria relacionada amb la causa de blanqueig.

Fonts de l'equip jurídic dels Pujol han explicat que, de moment, no es plantegen recórrer la decisió del jutge de Barcelona, que en una providència ha acordat unir al sumari la petició de Liechtenstein i s'ha mostrat disposat a facilitar la informació requerida.

CURT RECORREGUT

La defensa dels Pujol treu importància al nou front judicial obert ara a Liechtenstein i li auguren un curt recorregut, perquè està convençuda que la seva investigació per blanqueig no té base més enllà dels requeriments d'informació que la Policia Nacional ha dirigit a les autoritats d'aquell país, que disfruta d'un avantatjós règim fiscal.

D'acord amb la seva tesi, el jutge ha obert aquest procediment arran dels tràmits que la Policia Nacional --que no ha volgut fer comentaris-- i el Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac) --que depèn del Ministeri d'Economia i del qual formen part el Consell General del Poder Judicial i l'Agència Tributària-- van fer davant els seus homòlegs de Liechtenstein (Financial Intelligence Unit, FIU) per obtenir informació sobre possibles comptes dels Pujol en aquell país.

Donat que aquest intercanvi d'informació exigeix una autorització judicial, manté la defensa dels Pujol, la causa oberta a Liechtenstein té només per objectiu resoldre si és pertinent o no facilitar a Espanya les dades sol·licitades, i per això preveu que a penes tingui recorregut.

Pels advocats de Pujol, la causa de Liechtenstein tindrà tan poc èxit com les comissions rogatòries que el jutjat de Barcelona ha demanat a Suïssa Andorra, països que per prosseguir la tramitació han exigit més precisions sobre els fets que s'imputen a l'expresident i la seva família.

Notícies relacionades

En la seva breu declaració d'aquest dimecres, Pujol s'ha desvinculat de qualsevol compte bancari a Liechtenstein, país que figura entre els 13 estats a través dels quals el seu fill Jordi Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros en divises entre els anys 2004 i 2012.

Segons aquest informe de l'Agència Tributària, en què el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz es va basar per imputar Jordi Pujol Ferrusola per blanqueig i frau fiscal, el primogènit de l'expresident va fer 118 moviments de tràfic de divises amb sortida o destí a Andorra, Luxemburg, Croàcia, l'Argentina, l'Uruguai, Suïssa, els Estats Units, Mèxic, França, les Illes Caiman, el Regne Unit, el Gabon i Liechtenstein.