REVISTA DE PREMSA

La Interpol de Liechtenstein demana dades sobre Pujol a Fernández Díaz

'El Mundo' assegura que la policia del país alpí investiga l'expresident de la Generalitat

'Abc' afirma que "la ciutadania" va celebrar el Dotze d'Octubre "entregada a les seves Forces Armades"

5
Es llegeix en minuts
ANDREU FARRÀS / Barcelona

La Interpol de Liechtenstein ha reclamat a la policia espanyola dades sobre l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, segons informa aquest dilluns 'El Mundo'. Els investigadors del país alpí van enviar dimecres un correu electrònic al Ministeri de l'Interior, que dirigeix el popular català Jorge Fernández Díaz, en què reclamen informació sobre les indagacions judicials i policials obertes a Espanya sobre el fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). 

La sol·licitud d'Interpol Vaduz es produeix a penes un mes després que la Unitat d'Intel·ligència Financera de Liechtenstein remetés una nota a les autoritats espanyoles en què s'apunta la possible implicació d'Artur Mas en les "activitats il·legals" de la família de Jordi Pujol, com recorda el diari fundat per Pedro J. Ramírez.

LA DESFILADA I LES CASES GROGUES

La majoria dels altres diaris de Madrid i Barcelona dediquen els seus principals titulars a la celebració del Dotze d'Octubre a les dues ciutats. El d'avui és un d'aquells dies en què es comprova que alguns mitjans de Madrid i altres de Barcelona viuen en realitats paral·leles i amb percepcions a anys llum de distància. Mentre uns a Madrid s'alegren que el rei Felip VI presideixi la seva primera desfilada militar del Dia de la Hispanitat, altres a Catalunya celebren que setanta cases d'un poble del sud de Catalunya hagin estat pintades de color groc sobiranista.

Els monàrquics 'Abc' i 'La Razón' publiquen a les seves portades dues fotos gairebé bessones dels Reis i les infantes a la tribuna presidencial de la desfilada de les Forces Armades amb motiu del Dia de la Hispanitat que va tenir lloc a Madrid. El diari de Vocento assegura que, durant el Dotze d'Octubre, pudo veure's a "la ciutadania entregada a les seves Forces Armades".

El no menys monàrquic 'La Vanguardia' també ensenya una foto de Felip VI i la seva família en la desfilada militar, però la imatge és menor que la de la manifestació convocada a la plaça de Catalunya de Barcelona per Societat Civil Catalana (SCC), panoràmica que també imprimeixen EL PERIÓDICO i 'Ara'. 'El País' aposta per no publicar ni una ni l'altra, sinó la instantània d'un control sanitari a l'aeroport JFK de Nova York, aixecat amb motiu del primer contagi d'Ebola als Estats Units. 

'El Punt Avui' també menysté la concentració de SCC i la parada militar dels Reis i prossegueix amb la seva voluntariosa campanya sobiranista: "El groc, emblema del 9-N i d'un nou país", diu el títol a quatre columnes, en al·lusió a la setantena de cases del Poblenou del Delta (Montsià) que van ser pintades de color groc per part de més de 200 voluntaris d'Òmnium i l'ANC.

CONTRA ELS 'JOJAHODEIA'

Els dos principals diaris nacionalistes catalans, 'Ara' i 'El Punt Avui', dediquen els seus editorials a la setmana decisiva que han d'afrontar els partits sobiranistes als quals el calendari se'ls està tirant a sobre, amb la cooperació necessària del Govern i el Tribunal Constitucional.

Els límits de la mobilització de l'unionisme a Catalunya, sosté 'Ara' al seu editorial, "fa evident que hi ha un debat ineludible i que el camí més natural per resoldre'l són les urnes". El periodista Carles Ribera, per la seva part, escriu a 'El Punt Avui' un article sota l'irònic títol 'La setmana dels 'jojahodeia'': "Hi ha una tropa --escriu Ribera-- que espera ansiosa que tot fracassi per poder proclamar: "Ja ho deia jo". Aquesta setmana veurem si continuem sent el país de derrotistes on sempre guanyen els 'jojahodeia'. Jo dic que no. Almenys per evitar la temptació de dir: Ja ho deia jo".

INEFICÀCIA CONTRA LA LEGIONEL·LA

'La Vanguardia' dedica un dels seus dos editorials a la "ineficàcia" de les autoritats sanitàries per acabar amb el brot de legionel·la registrat a Sabadell i Ripollet, que ja ha matat 10 persones. "Ningú ha donat explicacions del perquè encara no ha estat possible localitzar i aïllar els brots de legionel·la de Sabadell. És molt greu aquest grau d'ineficàcia en la salut pública. S'ha de començar a exigir explicacions i responsabilitats per això", s'afirma en l'article del diari del grup Godó.

"El que ha passat a Sabadell i a Ripollet --conclou 'La Vanguardia'-- ha de servir d'alerta, així mateix, sobre la necessitat de revisar, des d'ara mateix, si són correctes i suficients els sistemes de control del conjunt de les torres de refrigeració i d'aire condicionat de Catalunya, així com dels sistemes de reg, per garantir el seu adequat sanejament. Tot el pes de la llei ha de recaure sobre els propietaris, siguin particulars o empreses, que no mantinguin netes i en bon estat les torres de refrigeració i d'aire condicionat, que són el medi ambient en què s'acostumen a desenvolupar els bacteris de legionel·la".

TITULARS DE LES PORTADES

El País: "Margallo: 'Hicimos lo correcto al repatriar a los religiosos'; "Rajoy dice que no se sabe 'muy bien quién manda' ahora en Cataluña. Ofrece a Mas reunirse de nuevo 'siempre que sea para algo'"; "El 52% del gasto de las tarjetas de Caja Madrid fue para ocio y vacaciones"; "Eurodiputados con más de un empleo. A pesar de un sueldo de 8.000 euros, la mitad declara actividades paralelas"; "La negación del embarazo se acepta como una eximente".

El Mundo: "Miles de catalanes piden a Mas que también les escuche. Los partidos convocantes exigen al president que termine con la 'pesadilla del 9-N'; "Rajoy rompe con Fabra y busca otro candidato para Valencia"; "Interpol Liechtenstein reclama a Interior los antecedentes de Pujol"; "Estados Unidos culpa a un fallo humano del primer caso de contagio en un hospital".

Abc: "Los españoles celebran su unidad. Día de la Fiesta Nacional. El Rey Felipe VI preside su primer desfile del 12 de Octubre con una ciudadanía entregada a sus Fuerzas Armadas"; "Una enfermera de Dallas se infecta de ébola por 'un fallo de protocolo'"; "Gas Natural compra la mayor distribuidora de luz y gas de Chile".

La Vanguardia: "Catalunya i la crisi de l'Ebola marquen el primer 12-O del rei Felip"; "Una infermera de Texas s'encomana del virus"; "Mas decideix aquesta setmana si celebra la consulta del 9-N".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO: "Un contagi compromet el pla anti-Ebola als EUA. Una infermera que va tractar el liberià mort a Dallas, aïllada després d'una primera anàlisi positiva"; "Optimisme davant la lenta millora de Teresa Romero"; "El 12-O queda curt en el seu intent d'emular els sobiranistes"; "Gas Natural ultima a Xile la seva principal compra internacional".

@afarrasc