ELECCIÓ DIRECTA D'ALCALDES

L'Executiu inicia dilluns el diàleg sobre mesures de regeneració

Ayllón i Alonso seuran amb Sánchez i el nou portaveu socialista, Hernando

El PP demana a la resta dels grups que escoltin abans de rebutjar la proposta

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÀRMOL
MADRID

Mariano Rajoy només ha donat dos mesos de termini per negociar les mesures de regeneració que proposa el seu Govern -amb l'elecció directa dels alcaldes més votats com a assumpte estrella- i això obliga a pitjar l'accelerador al Congrés. I com que no hi ha temps a perdre, ahir, en la primera ocasió després de l'estiu, la reunió de la Junta de Portaveus, l'Executiu va posar formalment el tema sobre la taula. El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va explicar als grups parlamentaris la seva voluntat d'iniciar les negociacions a principis de la setmana que ve, quan ja estigui formalment designat Antonio Hernando com a nou portaveu socialista, en substitució de Soraya Rodríguez.

Ayllón és conscient de les crítiques abocades per l'oposició sobre el pla del Govern, però parteix de la premissa que els grups no poden vetar per endavant un projecte que no els ha estat explicat, i insisteix en la necessitat de dialogar. El secretari d'Estat ha estat reiterant aquests dies la seva mà estesa i la seva disposició a escoltar totes les propostes de l'oposició, però demana també ser escoltat. «Si abans de la reunió hem de retirar propostes no seria legítim; comencem a parlar», va insistir Ayllón. Per part del Partit Popular s'asseuran a negociar el secretari d'Estat i el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, mentre que del costat socialista hi haurà Antonio Hernando i, amb tota probabilitat, Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

VETOS I EXCUSES / El tema més espinós per a un acord és la modificació de la llei electoral perquè governi en cada municipi la llista més votada, una iniciativa que, de moment, només veu amb bons ulls Convergència i Unió (encara que recela de les formes) i que la bona part de l'oposició considera una estratègia electoral barroera perquè el PP pugui conservar alcaldies importants en les eleccions municipals de l'any que ve. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat un dels més crítics i ja ha anunciat en reiterades ocasions que en aquest terreny els socialistes no pactaran. La resposta més dura va venir ahir de la mà del portaveu popular al Congrés, Alfonso Alonso, que el va acusar de «buscar excuses» i d'imposar vetos d'entrada.

Hi ha altres mesures de regeneració menys problemàtiques en les quals José Luis Ayllón treballa amb determini des de l'inici de la legislatura per mirar de frenar la desafecció: la regulació de l'alt càrrec de l'Administració General de l'Estat i la reforma del finançament dels partits polítics. Els dos textos estan des del mes de març al Congrés, i ara Ayllón vol buscar acords perquè l'oposició hi pugui introduir esmenes que incloguin les seves propostes. L'esperit d'aquestes dues lleis convenç la majoria dels grups parlamentaris, però volen introduir-hi retocs de calat per dotar-les de més efectivitat.