Jaume Matas ingressa a la presó de Segòvia

L'expresident balear complirà la pena de 9 mesos pel 'cas Palma Arena'

Jaume Matas, segon exministre que entra a la presó després de José Barrionuevo el 1998. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Jaume Matas, expresident del Govern balear i exministre de Medi Ambient, ha ingressat aquesta tarda al voltant de les 16.40 hores a la presó provincial de Segòvia, situada al barri de Perogordo, per complir la pena de 9 mesos de reclusió per tràfic d'influències a què va ser condemnat en el marc del 'cas Palma Arena'.

L'advocada de Matas, Pilar Gómez Pavón, ha confirmat a Efe que l'ingrés a la presó del seu defensat ha tingut lloc aquesta tarda, encara que no havia precisat el centre penitenciari.

Jaume Matas ha entrat a la presó segoviana vestit amb roba esportiva i amb dues bosses, que ell mateix ha tret del vehicle particular en què s'ha traslladat al centre penitenciari.

El juliol del 2013, el Tribunal Suprem va rebaixar a 9 mesos i 1 dia de presó la condemna contra Matas en el primer cas jutjat de l'anomenat 'cas Palma Arena', per beneficiar fraudulentament amb diner públic el periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany.

Amb anterioritat, l'Audiència de Palma l'havia condemnat a 5 anys, 3 mesos i 1 dia en qualitat d'inductor pels delictes de frau a l'Administració, falsedat en document oficial i mercantil, prevaricació i malversació, i 9 mesos i 1 dia de presó pel de tràfic d'influències.

L'Audiència Provincial va jutjar Matas i Alemany, juntament amb l'exdirector de Comunicació del Govern Joan Martorell i l'empresari Miguel Romero, per falsejar un concurs per pagar al periodista per escriure-li discursos al president autonòmic i compensar-lo a més a través d'una subvenció a una agència de notícies que va fundar per beneficiar-se de fons públics.

Després de la rebaixa de les seves condemnes, l'Audiència de Palma va ordenar l'ingrés a la presó de Matas i Alemany i tots dos van sol·licitar l'indult al Govern, fet que va paralitzar l'empresonament fins que el dia 11 l'Executiu va rebutjar concedir-los la mesura de gràcia.

Llavors, el Govern va remetre la seva decisió al Tribunal Suprem, últim òrgan judicial que va dictaminar sobre els sol·licitants, que al seu torn la va enviar a l'Audiència de Palma perquè posés en marxa l'execució de la sentència.

L'Audiència de Palma va rebutjar dimecres una nova petició de Matas perquè se suspengués l'ordre d'empresonament dictada el divendres anterior.

Notícies relacionades

Al seu torn, l'Audiència de Madrid ho va traslladar a Matas perquè passés a recollir l'exhort remès per l'òrgan judicial homòleg de Palma, en què requeria l'ingrés a la presó en un termini màxim de cinc dies.

L'expresident, a qui el Govern va denegar l'indult total, també va demanar l'indult parcial perquè la pena de presó es commutés per una multa o treballs a la comunitat, i sol·licitava la suspensió de l'entrada a la presó fins que l'Executiu es pronunciés.