L'un per un de la proclamació de Felip VI

El rei Felip VI saluda des del balcó del Palau Reial de Madrid, el dia de la seva proclamació. / JUAN MANUEL PRATS

El rei Felip VI saluda des del balcó del Palau Reial de Madrid, el dia de la seva proclamació.
La reina Letizia, després de la proclamació del seu marit com a Felip VI, aquest dijous.
La princesa d’Astúries Elionor (esquerra) i la seva germana, la infanta Sofia, aplaudeixen després de la proclamació del seu pare com a Felip VI, aquest dijous.
El rei Joan Carles I saluda des del balcó del Palau Reial després de la proclamació del seu fill com a Felip VI.
La reina Sofia saluda des del balcó del Palau Reial després de la proclamació del seu fill com a Felip VI.
La infanta Elena aplaudeix al Congrés la proclamació del seu germà com a Felip VI, aquest dijous.
El president del Congrés, Jesús Posada, tras la proclamació de Felip VI com nou rei, aquest dijous.
El president del Govern, Mariano Rajoy, segueix la comitiva dels nous Reis, després de la proclamació de Felip VI, aquest dijous.
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, saluda els nous reis, Felip i Letizia, aquest dijous, després de la proclamació de Felip VI.
Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, en un acte a Barcelona, l’abril passat.
El president Artur Mas, al Palau Reial, després de la proclamació de Felip VI com a nou rei, aquest dijous.
La infanta Cristina arriba als jutjats de Palma per declarar com a imputada en el ’cas Nóos’ , el 8 de febrer passat.

/

5
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / IOSU DE LA TORRE

FELIP DE BORBÓ, COMPLET (8)

Per més que et preparis tota la vida per ser rei, quan arriba el dia de la coronació t'has de posar nerviós tant sí com no. I a Felip els nervis li han jugat una mala passada al principi del discurs al Congrés, amb alguna ensopegada en la lectura i algun gall. Una vegada proclamat, se l'ha notat alliberat, i de la cara tensionada i l'emoció continguda ha passat als gestos. Pletòric per dins, amb mig somriure fora. Amb cara d''ara sabreu el què és bo'.

LETIZIA ORTIZ, FELICÍSSIMA (8)

Atenta a tot, especialment a les seves filles, amb qui s'ha mostrat tan afectuosa com exigent (al balcó del Palau Reial encara els demanava que somriguessin a la multitud). Ha exhibit una gran felicitat per la proclamació del seu marit, a qui ha besat i ha acariciat en diversos moments. Ha entès, com a experiodista que és, que el protagonista de la notícia havia de ser ell; ha estat asseguda al descapotable que els ha portat al Palau Reial mentre Felip anava dret saludant.

ELIONOR I SOFIA, DISCIPLINADES (9)

Si els professors els posessin nota d'actitud, com es feia antigament, tant la princesa Elionor com la seva germana, la infanta Sofia, traurien la A, o sigui, la millor nota. Al final de la jornada estaven fatigades (ja els costava saludar la multitud) però poca cosa més se'ls podia demanar a dues nenes de 8 i 7 anys en una cerimònia tan llarga i densa. Fidels a la seva manera de ser i vestir, Elionor ha estat més seriosa que Sofia, la més espontània de totes dues.

JOAN CARLES, PRUDENT (7)

Des que va decidir abdicar va voler que tot el protagonisme fos per al seu fill, de manera que va preferir no comparèixer al Congrés, on Felip VI ha estat proclamat rei, i s'ha limitat a col·locar-li el faixí de capità general de les Forces Armades en el palau de la Zarzuela a primera hora del matí i a repartir i rebre petons i cops a l'espatlla al balcó del Palau Reial de Sofia, els nous Reis i les seves filles. Recolzat al bastó, se l'ha vist encarcarat, abstret.

SOFIA, SUPERORGULLOSA (8)

Una brillantor especial als ulls a penes ha alterat la seva llegendària discreció. Mare superorgullosa: el seu fill era proclamat Rei d'Espanya. I ell no l'ha oblidat en el seu discurs (li ha agraït la "dignitat i sentit de la responsabilitat"), cosa que ha provocat els aplaudiments dels assistents a l'acte, molts dels quals s'han acostat a saludar-la. Al balcó del Palau Reial la gran professional de la família s'ha acostat a Joan Carles per estampar-li un petó en una galta. Impecable.

INFANTA ELENA, EMOCIONADA (7)

Alguns estaven convençuts que repetiria el plor desconsolat que va protagonitzar en la inauguració dels Jocs de Barcelona, quan el seu germà va desfilar com a abanderat olímpic. Però aquest dijous s'ha sabut contenir, tot i que ha estat a punt d'arrencar a plorar diverses vegades, especialment amb els aplaudiments que han dedicat els diputats a la seva mare i al seu germà. A més d'ombra de Sofia, ha estat vigilant dels moviments de l'inquiet Froilà.

JESÚS POSADA, AMPUL·LÓS (7)

Amb el seu verb enganxós ha embastat un discurs d'aires solemnes en què ha promès "lleialtat", "suport" i "col·laboració" al nou monarca. El president del Congrés s'ha cenyit a exercir el paper institucional que tenia encomanat pel seu càrrec, coneixedor que no tenia marge per sortir d'un guió en què ha recordat Joan Carles i Sofia. Ha tingut serenitat tot i saber que sortiria en una foto per a la història proclamant Felip VI com a nou rei.

MARIANO RAJOY, SECUNDARI (5)

Ha mostrat el perfil baix amb què se sent còmode. Si això d'aquest dijous fos una pel·lícula, el seu paper seria el d'un figurant sense frase. No l'ha ajudat el protocol ni la seva natural discreció. Difícil d'endevinar què ha sentit a l'obrir el besamans pel qual desfilarien els 2.000 convidats al Palau Reial, què ha pensat quan Felipe ha defensat la diversitat de llengües a Espanya. S'ha referit a la coronació, un acte excepcional, com un acte de "normalitat". Potser això ho explicarà tot.

SORAYA SÁENZ DE SANTAMARÍA, 'YE-YE' (6)

Alegre en la vestimenta, de blanc i amb reminiscències 'ye-yes'. A la vicepresidenta i a la majoria de polítiques se'ls ha d'agrair el color que hi han aportat. Si no fos pel blanc d'Ana Mato, el groc d'Isabel García Tejerina, el llima d'Esperanza Aguirre i el vermell-vermell de Susana Díaz, per exemple, la jornada d'aquest dijous s'hauria pogut emetre en blanc i negre i no s'hauria notat la diferència, perquè els homes anaven de dol.

MIGUEL HERRERO DE MIÑÓN, SERIÓS (5)

És un dels tres pares de la Constitució que segueixen vius, amb Miquel Roca i José Pedro Pérez Llorca (els altres quatre han mort). Juntament amb ells ha seguit amb gran atenció el discurs del nou monarca. Agraït per la reivindicació que ha fet Felip de la Carta Magna ("comença el regnat d'un rei constitucional", ha subratllat), encara que ni ell ni els seus dos col·legues, ubicats en un lloc privilegiat del Congrés, jo exterioritzessin.

ARTUR MAS, FRED (8)

Notícies relacionades

Quin paperot. A última hora es va animar a anar a la coronació, però s'ha mostrat decebut que el rei Felip no fes menció de la plurinacionalitat d'Espanya. Com el 'lehendakari' Iñigo Urkullu, no ha aplaudit el monarca, amb qui ha intercanviat algunes paraules diverses vegades. Més càlid s'ha mostrat amb les seves filles, amb qui potser ha empatitzat; com elles, hauria preferit fer una cosa més divertida que aguantar una cerimònia a què ha anat a contrapèl.

INFANTA CRISTINA, PROSCRITA (S.Q.)

Sense qualificar. La gran absent amb el seu marit i els seus quatre fills. Els Urdangarin no han tingut lloc entre els 2.000 convidats. ¿Proscrits, repudiats, rebutjats, castigats? Pocs ho dubten, perquè la seva germana, Elena, sí que ha estat present en tots els actes acompanyada de Froilà, que ha segut a la tribuna del Congrés al costat de Pau Gasol. Sabent-se assenyalats pels seus familiars, cal preguntar-se si han vist la coronació de Felip... i si l'han celebrat.

Temes:

Felip VI