EL DEBAT SOBIRANISTA

Castells pel dret a decidir

Més de 5.000 castellers portaran aquest diumenge a ciutats de tot el món la campanya #catalanswanttovote

Pep Guardiola llegirà un manifest i apadrinarà els Xics de Granollers en l'acte previst a Berlín

Cartells amb motiu de la macrojornada castellera organitzada per Òmnium Cultural.

Cartells amb motiu de la macrojornada castellera organitzada per Òmnium Cultural.

1
Es llegeix en minuts

Un total de 5.000 castellers participaran aquest diumenge en una jornada en favor del dret a decidir i de la consulta sobiranista amb l'objectiu de donar a conèixer en tot el mundo aquesta reivindicació. La iniciativa, batejada amb el nom de #catalanswanttovote,  es repetirà simultàniament en 46 ciutats de Catalunya, a Pamplona i a París, Londres, Berlín, Roma, Ginebra, Brussel·les, Lisboa, Mont-real i Santiago de Xile.

La campanya #catalanswanttovote és una iniciativa promoguda per Òmnium Cultural amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres i de les comunitats de catalans a l'estranger. L'entitat que presideix Muriel Casals ha aconseguit finançar el 30% de la iniciativa (130.000 euros) amb aportacions a través de les xarxes socials. La resta del pressupost, uns 400.000 euros, l'han aportat Òmnium i les colles castelleres.

Suport de personalitats de la cultura

Les actuacions en ciutats europees estaran recolzades per persones reconegudes de l'àmbit cultural. A Berlín, els Xics de Granollers tindran com a padrí l'exentrenador del Barça Pep Guardiola, que llegirà un manifest reivindicatiu. A París, el músic Jordi Savall acompanyarà la Colla Vella dels Xiquets de Valls; a Londres l'historiador Paul Preston estarà amb la Colla Jove de Xiquets de Valls; a Lisboa el dramaturg Helder Costa acompanyarà els Castellers de Sants; a Brussel·les l'actor Sergi López estarà amb els Castellers de Vilafranca; i a Ginebra l'actor Joan Mompart recolzarà els Xiquets de Reus. A Roma hi actuaran els Bordegassos de Vilanova.

A Catalunya, l'epicentre de la campanya serà Barcelona, amb dos escenaris diferents: un estarà a la plaça de Sant Jaume on  actuaran els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell; i el segon escenari estarà davant la Sagrada Família amb l'actuació dels Castellers de la Sagrada Família.

"Magnífics ambaixadors"

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Artur Mas, que va rebre divendres representants de les set colles que actuaran en les diverses capitals europees, ha expressat el seu suport a la iniciativa i ha destacat que els castellers són ''uns magnífics ambaixadors de la causa catalana"' i ha apuntat que amb la seva mobilització reivindiquen una "causa noble i justa".

Mas ha subratllat la importància de la mobilització internacional perquè el procés català necessita "impactes" internacionals carregats de simbolisme que ajudin a "explicar molt bé" les demandes catalanes.