MÀXIM RECONEIXEMENT DEL Govern

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a CCOO i la UGT

Homs desvincula la distinció del suport dels sindicats al dret a decidir

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a CCOO i la UGT_MEDIA_1

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a CCOO i la UGT_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Govern va aprovar ahir en la reunió del Consell Executiu la concessió de la Creu de Sant Jordi a CCOO i UGT. Entre els motius per atorgar-los el màxim reconeixement de la Generalitat, a més de la lluita pels drets laborals i socials, hi ha el seu «compromís continuat [...] en la construcció nacional de Catalunya». A més de posicionar-se obertament a favor de la consulta d'autodeterminació que impulsa l'Executiu de CiU, les dues centrals formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que integren entitats socials, institucions i partits polítics. No obstant, el portaveu de l'Executiu i conseller de Presidència, Francesc Homs, va intentar ahir desvincular les dues circumstàncies.

«Ni ara ni en governs anteriors s'ha donat per fet que els perceptors de la Creu de Sant Jordi hagin de ser progovernamentals», va afirmar Homs abans d'especificar que en el cas de CCOO, la distinció s'emmarca en el context de l'aniversari de la seva fundació. Així mateix, el conseller va subratllar que a les Creus de Sant Jordi es reflecteix la «transversalitat del país», informa Fidel Masreal.

DES DEL 1981 / El màxim reconeixement de la Generalitat, creat l'any 1981, distingeix «les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya».

Entre les 27 persones distingides amb la Creu de Sant Jordi destaquen l'escriptor barceloní Jaume Cabré per projectar amb la seva obra «les lletres i la cultura catalana», el també escriptor Suso del Toro per la «visió positiva de la identitat catalana» i l'apel·lació al «diàleg» en els seus articles, i l'actriu Vicky Peña. Del món dels mitjans de comunicació, ha estat guardonat el periodista radiofònic Josep Maria Martí, el realitzador de TVE-Catalunya Sergi Schaaff i la fotoperiodista Joana Biarnés. Així mateix, el Govern reconeix la tasca de la joiera de la firma Tous Rosa Maria Oriol per la fundació d'obra social que porta el seu nom, el directiu del grup Damm, Enric Crous, i el director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart.

A títol pòstum, el Govern distingeix l'impuls i la projecció del voluntariat portats a terme pel promotor social Lluís Martí, i el talent i compromís social de l'actor i pallasso Joan Montanyès, Monti.

Notícies relacionades

A part de CCOO i UGT, l'Executiu d'Artur Mas ha atorgat la Creu de Sant Jordi a 13 entitats més com la Federació d'Ateneus de Catalunya, la Federació de Salut Mental,  l'Organització Catalana de Trasplantaments o la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Els pròxims dies, el Govern fixarà la data en què s'entregaran les distincions en una cerimònia al Palau de la Generalitat.